Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! brengt superbedrag van 621.780 euro op

NPO-presentatoren maken eindbedrag bekend van Zapp Your Planet: Haai-alarm!

Zapp Your Planet: Haai-Alarm! heeft het fantastische bedrag van 621.780 euro opgeleverd. NPO Zapp-presentatoren Klaas van Kruistum en Freek Vonk maakten het recordbedrag vanavond bekend na een spetterende 10 uur durende tv-marathon op NPO Zapp (NPO 3). De afgelopen maanden kwamen duizenden enthousiaste jonge actievoerders in actie om geld in te zamelen voor het reddingsplan voor de haai van het Wereld Natuur Fonds.

In een uitverkochte Studio 21 in Hilversum kwamen vandaag ruim 10.000 bezoekers langs om geld te doneren. Op het Mediapark voor de studio genoten kinderen en hun ouders vandaag de hele dag van tv-opnames, workshops, spelletjes, (buiten)activiteiten, optredens, meet & greets, de Zapp Your Planet-veiling en nog veel meer. Het evenement was finale van twee maanden actie voeren voor de haai. In het hele land zamelden kinderen geld in bij familie en buren, in winkels, op school, organiseerden ze evenementen of maakten liedjes over haaien die ze tijdens Koningsdag speelden.”

Supertrots


“Geweldig!”, riep Freek Vonk toen het eindbedrag verscheen. “Ik ben supertrots op alle actievoerders. Betere bescherming voor haaien is keihard nodig. Ik heb met eigen ogen gezien dat haaien op veel te grote schaal worden gevangen voor haaienvinnensoep en hun vlees. Ze zwemmen al vierhonderd miljoen jaar in de oceanen, maar als we niets doen zijn ze straks verdwenen.”

Ook haaienexpert bij WNF, Carol Phua, is opgetogen. “Met dit bedrag krijgt het reddingsplan voor de haai een vliegende start. We kunnen nu patrouilleboten aanschaffen voor oceaanbeschermers die beschermde zeegebieden voor haaien bewaken. Maar dat is niet alles. In Azië gaan we grote campagnes opzetten om de vraag naar haaienvlees te verminderen. En we kunnen verder met ons kweekprogramma om populaties haaien in onze eigen Noordzeehaaien te helpen herstellen.”

Hartverwarmend


Zapp Your Planet is de jaarlijks campagne van NPO Zapp samen met WNF om geld in te zamelen voor een bedreigde diersoort. Dit keer voor de haai, omdat het daar erg slecht mee gaat. Jaarlijks worden wereldwijd honderd miljoen haaien gedood voor haaienvinnensoep en hun vlees: dat zijn er drie per seconde. Door die massale visserij wordt nu al een kwart van alle haaiensoorten ernstig bedreigd

Suzanne Kunzeler, zendermanager NPO Zapp is enthousiast over de opbrengst: “Het is fantastisch en hartverwarmend om te zien dat duizenden jonge én volwassen actievoerders in het hele land ook dit jaar weer allerlei manieren hebben verzonnen om geld in te zamelen voor Zapp Your Planet."

Reddingsplan

Het ingezamelde geld van Zapp Your Planet gaat volledig naar het reddingsplan voor de haai. NPO Zapp-presentatrice Rachel Rosier reist binnenkort met de actievoerders Simeon (10) en Stella (10) uit Utrecht naar het eiland Fiji in de Stille Oceaan om te zien wat het Wereld Natuur Fonds doet met het ingezamelde bedrag. De EO zendt de Zapp Your Planet Expeditie in de herfstvakantie uit bij NPO Zapp op 3.