Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte van onze projecten, resultaten, activiteiten, speciale acties en producten.

Aanmelden

Pers

Persberichten vind je bij onze persafdeling.

Naar Pers

Zeven Arctische ‘juwelen’ aangedragen voor Werelderfgoedlijst

In een vandaag gepubliceerd rapport draagt IUCN zeven unieke gebieden in het Noordpoolgebied voor om op te nemen op de Werelderfgoedlijst. Deze gebieden zijn essentieel voor de bescherming van onder meer de ijsbeer, walrus, narwal en de ivoormeeuw. Het rapport wordt ondersteund door UNESCO, NRDC en WNF.

Narwal steekt boven het ijs uit in het Noordpoolgebied

De Noordelijke IJszee staat onder druk door de wereldwijde klimaatverandering. Het gebied biedt onderdak aan vele diersoorten, waarvan een aantal bedreigd is. Met een plek op de Werelderfgoedlijst kunnen deze gebieden wereldwijde erkenning krijgen, waarmee de bescherming van de meest bijzondere gebieden op de Noordpool een extra duwtje in de rug krijgt.

Bescherming nu of nooit

Deze gebieden moeten beschermd worden, zodat speciale Arctische diersoorten zoals de ijsbeer, walrus, narwal en de ivoormeeuw kunnen blijven voortbestaan. Deze dieren zijn allemaal afhankelijk van zee-ijs. Door aanhoudende warmterecords op de Noordpool is bescherming nu extra dringend. De zeven geselecteerde gebieden worden gezien als de laatste plekken om het voortbestaan van deze bijzondere soorten voorlopig veilig te stellen.

Het laatste ijsgebied

Het betreft onder meer de North Water Polynia: een permanente open plek, omsloten door zee-ijs tussen Canada en Groenland, waar vogels, walvissen en ijsberen zelfs in de donkerste wintermaanden voedsel kunnen vinden. Een ander Arctisch ‘juweel’ is het noordelijkste ijsgebied van Groenland en Canada, waar zee-ijs waarschijnlijk het langst behouden blijft voor klimaatverandering met de toepasselijke naam: The Last Ice Area (‘het laatste ijsgebied’).

Lees meer op de internationale website van IUCN