Spring naar content

Missie SILA 2011: dialoog over kwetsbaar poolgebied

Tijdens een bijzondere reis naar Groenland in 2011 bracht het WNF partijen bijeen om de schoonheid van het poolgebied te ervaren en te praten over de verschillende belangen, in een kwetsbaar gebied dat aan de vooravond staat van grote veranderingen.

De reis....

De deelnemers aan de Missie SILA (zie rechts) verbleven van 6 tot en met 11 mei 2011 op Groenland. Ze bezochten onder andere wetenschappers op een afgelegen onderzoekslocatie en spraken met een Groenlandse delegatie over de toekomst van het nu nog met ijs bedekte eiland. Ook kampeerden ze een nacht op de ijskap!
Het volledige programma

Bekijk het NOS-interview met de Prins van Oranje na afloop van de reis

Het land.....

Groenland, ook wel Kalaallit Nunaat (“Land van de Groenlanders”) genoemd in het Inuit, is s’ werelds grootste eiland en ligt in het Arctisch (Noordpool) gebied. Het Arctisch gebied is een oceaan omgeven door land, terwijl Antarctica of de Zuidpool een continent is omgeven door water.

Groenland beslaat 2.175.600 km2 (Nederland beslaat slechts 41.528 km²) en loopt van Nunap Isua in het zuiden (59.46° N) tot Odaap Qegertaa (83.40° N), het meest noordelijk gelegen grondgebied van de wereld.

Groenland is voor 85% bedekt met de Groenlandse ijskap met een dikte van 3.500 meter op het dikste punt. In de zomer dooit het op beperkte delen van de ijskap, de laatste jaren groeien deze smeltzones. Langs de ongeveer 4.000km lange kustlijn liggen talloze eilanden en fjorden. Hier vormen bergpunten die door het ijs uitsteken eilanden welke nunataks worden genoemd.

Zeestromingen in de wateren rond Groenland beïnvloeden de temperatuur en het zoutgehalte van het zeewater, wat op zijn beurt weer effect heeft op de verspreiding van marine organismen en zee-ijs. Door dit zee-ijs kunnen sommige delen in het noorden en aan de oostkust alleen gedurende een paar maanden per jaar worden bereikt per boot. Aan de westkust ligt echter een zogenoemd ‘open water gebied’ waar alleen de fjorden en kustwateren zo nu en dan bevriezen gedurende wintermaanden.

Het klimaat...

De gemiddelde zomertemperatuur komt nooit boven de 10° C, maar in het zuidelijke deel van Groenland en binnenin de fjorden kan de temperatuur in juni, juli en augustus oplopen tot boven de 20° C (greenland.com). Er valt weinig neerslag, vooral in het noorden, maar in het zuiden valt voldoende regen voor beperkte akkerbouw.
Op de ijskap heersen andere temperaturen; daar kan het 20 graden vriezen, terwijl aan de kust de temperatuur plus 20 graden is. In de winter kan de temperatuur op de ijskap dalen tot min 40. Onlangs werd zelfs een record gemeten van min 58 graden!

Lees verder over Groenland
 

Slederijder in Uummannaq, Groenland: het thema van het project Cool(e)motion van kunstenaar Ap Verheggen, maart 2010

© Foto: Hessel Waalewijn

Alle deelnemers aan missie SILA ontvingen een naslagwerk met bijdragen van verschillende wetenschappers.

Download hier het naslagwerk (in pdf, engelstalig, grootte 25Mb).

Gletsjer, Groenland

© © Sylvia RUBLI / WWF-Canon

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X