Spring naar content

Projectresultaat: Baby-gorilla's in Virunga

Stuur dit bericht door

januari 2012, Virunga Nationaal Park, Congo

In het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo zijn eind 2011 twee berggorillababy’s ter wereld gekomen. Rangers ontdekten dit heuglijke feit tijdens hun laatste patrouille van het jaar. De baby’s werden geboren in twee verschillende gorillafamilies, de Kabirizi’s en de Mapuwa’s. Een mooi begin van het nieuwe jaar!
De Mapuwafamilie telt nu 17 leden. De familie Kabirizi, die het afgelopen jaar te maken had met zowel geboortes als sterfgevallen, heeft er 33 waarmee zij de grootste familie is in Virunga. De jongste telg bij de Kabirizi’s is het tweede jong voor moeder Maheshe. Haar eerste jong stierf in april 2010 door een natuurlijke oorzaak.
Voor de rangers is deze blijde verrassing een bevestiging van het belang van hun beschermingswerk, in een jaar waarin 11 collega’s bij de uitvoering van hun werk werden gedood.

WNF is actief bij het Virunga NP met onder andere een project dat het gebruik van energiezuinige kooktoestellen stimuleert en snelgroeiende bossen aanplant voor brandhout. Hierdoor gaan de mensen die aan de rand van het park wonen minder hout halen uit de bossen waardoor het leefgebied van de berggorilla’s  minder wordt verstoord. En zij zich in alle rust kunnen voortplanten.
Ook mede-financiert WNF het International Gorilla Conservation Programme IGCP dat samen met de Congolese natuurbeschermingsinstantie ICCN rangers opleidt en van materialen voorziet en het parkbeheer helpt professionaliseren. Dat bescherming werkt blijkt uit de geleidelijke groei  van de populatie berggorilla’s in Virunga waarvan er in de zeventiger jaren nog minder dan 300 waren en nu rond de 480. In totaal zijn er nog 786 berggorilla’s op aarde.

Bekijk het project 'Virunga Nationaal Park, Congo'

Deze website maakt gebruik van cookies. Hier lees je meer informatie. Om cookies uit te zetten klik je hier. Deze melding verbergen X