Onze werkwijze

Bouwen aan een toekomst waarin de mens leeft in harmonie met de natuur, dat is wat het Wereld Natuur Fonds doet.

Samenwerken

In al zijn projecten en programma's zoekt het Wereld Natuur Fonds de samenwerking met andere partijen. Dat zijn bijvoorbeeld overheden, bedrijven, lokale bevolking en partnerorganisaties. Alleen dan heeft natuurbescherming kans van slagen. Ons werk is daardoor een combinatie van met je laarzen in de modder staan en in pak deelnemen aan vergaderingen of onderhandelingen over een internationaal verdrag.

Slimme oplossingen en voorbeeldprojecten

Door te zoeken naar slimme oplossingen en door in voorbeeldprojecten te laten zien hoe deze in de praktijk werken, kunnen we de lokale bevolking en de overheid overtuigen om de natuur te beschermen. 

De projecten worden altijd door mensen uit het land zelf uitgevoerd, samen met de lokale bevolking en de overheid. Als zij ‘eigenaar’ worden van het project is er een goede kans op succes.

Onafhankelijk en voorkeur voor dialoog

Het Wereld Natuur Fonds is onafhankelijk, niet religieus en niet partij-politiek gebonden. Wij zijn kritisch en gaan harde confrontaties niet uit de weg, als het belang van de natuur dat vraagt. Dialoog heeft daarbij altijd de voorkeur, met gevoel voor realiteit. 

Met deze houding proberen we overheden, het publiek en het bedrijfsleven te inspireren en te overtuigen van noodzakelijke veranderingen.

Natuurbescherming is kwestie van lange adem

De meeste projecten lopen vele jaren. Het Wereld Natuur Fonds is bekend geworden om zijn volhardende en structurele werk over de gehele wereld, want natuurbescherming is een zaak van lange adem. We streven ernaar dat projecten na verloop van tijd zelfstandig verder gaan.

Lees meer over onze aanpak

Meer over WNF

Eco guards: anti-stroperij brigade op rivier-patrouille
Eco guards: anti-stroperij brigade op rivier-patrouille

saola Pseudoryx_nghetinhensis WWF-Canon_David_Hulse_33372