De witte haai

Haai-alarm!

Een grote, enge vis met een bek vol tanden. Zo kennen de meeste mensen de haai. Maar als je meer over ze weet, dan begrijp je dat haaien erg belangrijk voor de gezondheid van onze oceanen. Deze fantastische dieren zorgen voor een natuurlijke balans in het water. Zo eten ze dieren die het koraal en zeegrasvelden aantasten. Zo voorkomen de haaien dat er te veel van deze dieren komen. Zonder haaien is de zee niet compleet en raken ecosystemen ernstig verstoord.

Haaien over de hele wereld worden bedreigd. Elke seconde worden er 3 haaien gedood. Voor hun vinnen voor in de soep. En voor hun vlees. Zo verdwijnen er elk jaar 100 miljoen haaien uit de zee. Dit moet nu stoppen. Daarom komen we nu in actie.

Het reddingsplan:

Met deze actie zamelen we geld in voor het reddingsplan voor de haaien. Zo helpen we samen de haai naar veilig water. Met het opgehaalde geld kunnen we:

1. De vraag naar haaienproducten verminderen

WWF heeft grote campagnes in Azië om mensen te laten weten dat het niet goed gaat met de haai. We vertellen ze dat je daarom ook geen haaienvlees en vinnen moet eten. Zo gaan mensen hier hopelijk anders over denken en zien we de vraag in deze landen afnemen.

Witpuntrifhaaien in een school

2. Tegengaan van de handel in haaiproducten

Wij willen dat er wereldwijd strengere regels komen voor het verhandelen en vervoeren van  haaiproducten. Dit betekent dat de haai op de lijst van CITES moet komen te staan. Daardoor mogen sommige soorten haaien niet meer internationaal verkocht en vervoerd worden, of alleen onder strenge voorwaarden. Voor een aantal haaiensoorten is dit al gelukt. Maar voor andere soorten is er nog veel werk nodig om dit voor elkaar te krijgen. Ook het opsporen en in beslag nemen van deze illegale producten is soms moeilijk en kost veel mankracht.

3. Zorgen voor een veiliger zeegebied voor haaien in de Grote Oceaan

Samen kunnen we ervoor zorgen dat een groot zeegebied in de Grote Oceaan vlakbij Australië veiliger wordt voor haaien. Dit gebied is een belangrijk leefgebied van vele haaien, vissen en koraalsoorten.

Wij willen dat de haai in de zee kan blijven rondzwemmen. Daarom voeren we tellingen en onderzoek uit, zodat we precies kunnen zien waar de haaien zich bevinden, welke gebieden belangrijk voor ze zijn en hoe het met ze gaat. Zo kunnen we de regeringen van verschillende landen ervan overtuigen dat we bepaalde zeegebieden goed moeten beschermen.

Haai-noordzee-clubvan100-2016

4. De haaienpopulatie in de Noordzee herstellen

Met een oppervlakte van 57.000 km² is het Nederlandse deel van de Noordzee het grootste natuurgebied van ons land. In de Noordzee zwemmen ongeveer 220 verschillende soorten vis, van kabeljauw tot tarbot en van haring tot haringhaai. Grote roofdieren als haaien spelen een belangrijke rol in een ecosysteem. Veel soorten haaien lijken uit onze Noordzee verdwenen.

We starten samen met andere Nederlandse organisaties (Dutch Shark Society, BlueLinked, Stichting De Noordzee en Sportvisserij Nederland) een nieuw project waarbij we haaien en roggen willen kweken. Als deze haaien groot genoeg zijn, zetten we ze uit in de Noordzee.

Hondshaai