Testament in 6 stappen

Stap 1: Wat moet er in uw testament komen?

Bepaal eerst wat er in uw testament moet komen. Een handig hulpmiddel hiervoor is

‘Mijn Erfenisdossier’, dat u samen met de brochure ‘Onze Aarde. Uw nalatenschap. Hun toekomst’ hier kunt aanvragen. Het is een handig invuldossier om uw wensen te ordenen voordat u naar de notaris gaat.

Stap 2: Kiest u voor een erfstelling of een legaat?

Bij een erfstelling wordt het netto bedrag van uw nalatenschap onder de erfgenamen verdeeld. Bij een legaat laat u juist een vast geldbedrag of (on)roerend goed na. Een combinatie van erfstelling en legaat kan ook. Een notaris kan u hier in adviseren.

Stap 3: Kiest u een executeur?

Heeft u al een executeur op het oog die uw nalatenschap later afhandelt? Dat kan een goede vriend of familielid zijn. Ook het Wereld Natuur Fonds kan voor u het executeurschap verzorgen. Neem in dat geval contact met ons op zodat we uw wensen kunnen bespreken. De executeur wordt in uw testament vastgelegd.

Stap 4: Welke notaris?

Heeft u bepaald wat er in uw testament moet komen? Dan is het tijd om op zoek te

gaan naar een notaris. Algemene informatie over notarissen vindt u op www.notaris.nl. Ook kunt u met specifieke vragen (anoniem) bellen met de Notaristelefoon, 0900-3469393 (€ 0,80/min, werkdagen tussen 09.00 en 14.00 uur).
Een andere optie is om een testament op te maken via nutestament.nl. Dat is voordeliger, omdat u online het voorwerk zelf doet en vervolgens alleen nog naar de notaris hoeft om het testament door te nemen en te tekenen, zie stap 6. Indien u toch liever gebruik maakt van de persoonlijke adviesrol, gaat u verder naar stap 5.

Stap 5: Overleg met de notaris over uw wensen

Wanneer u een keuze heeft gemaakt, gaat u naar de notaris om uw wensen te bespreken. De notaris informeert u over de mogelijkheden en de kosten.

Stap 6: Onderteken het testament

Naar aanleiding van uw wensen stelt de notaris een concepttestament op. Neem dit concept goed door en geef waar nodig uw wijzigingen aan. Is alles naar wens? Onderteken dan het testament bij de notaris. Hij of zij zorgt ervoor dat uw testament wordt opgenomen in het landelijke testamentenregister (CTR).

Vraag brochure aan

Wilt u meer informatie ontvangen? Vraag vrijblijvend de brochure 'Onze aarde. Uw nalatenschap. Hun toekomst' aan.

Aanvragen

Info erfenis en belasting