Close up gezicht van een amoerpanter

Amoerpanter

Van alle katachtige roofdieren is de amoerpanter of amoerluipaard wel de zeldzaamste. Er leven nog ongeveer 60-70 exemplaren in een relatief klein stukje van het Amoer-gebied (rond Vladivostok: Rusland, China, Noord-Korea). De kans is vele malen groter dat je een amoerluipaard in een dierentuin tegenkomt; daar leven wereldwijd nog zo’n 200 amoerpanters.

Een amoerpanter liggend in de sneeuw in de Verenigde Staten

De amoerluipaard is uitstekend aangepast aan de kou in zijn leefgebied: de haren van zijn zachte, dikke vacht zijn in de winter twee keer zo lang als in de zomer.

Leefwijze

De amoerpanter leeft, net als de meest katachtigen, alleen. Alleen om te paren zoeken ze elkaar op. In het voorjaar worden 1 tot 4 welpjes geboren, die ongeveer 1,5 jaar bij hun moeder blijven.

De amoerluipaard jaagt ‘s nachts op met name herten, reeën en zwijnen. Hij besluipt z’n prooi geruisloos en bespringt hem dan.

Meer over de amoerpanter:

Video amoerpanter

Meer over amoerpanter

Een amoerpanter grommend in de sneeuw

Lees meer over de amoerpanter en bekijk de foto's in de dierenbieb. Deze foto's kun je ook versturen als e-card.