blauwvintonijn

Als je blauwvintonijnen met auto’s zou vergelijken, dan zou de tonijn een Ferrari zijn. Ze zijn met hun torpedovormige lichaam zeer gestroomlijnd en ze zijn gebouwd voor snelheid. Ze kunnen snelheden van wel 75 km per uur bereiken!

Het zijn ook flinke jongens: ze kunnen wel 4,5 meter lang kan worden. De zwaarste blauwvintonijn die ooit gevangen is, had een gewicht van 684 kilo.

Ze kunnen echter ook rustig rondtrekken en daarbij tienduizenden kilometers afleggen. Het zijn echte wereldreizigers. Ze zijn te vinden in de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee. Blauwvintonijnen hebben een uniek bloedvaten- en ademhalingsstelsel. Daardoor is de temperatuur van hun lichaamskern hoger dan de watertemperatuur. Dit stelt hen in staat om in koelere wateren te leven dan andere vissoorten.

Een Atlantische blauwvintonijn in de Middellandse Zee bij Malta

Leefwijze

Blauwvintonijn eten voornamelijk vis, zoals makreel en haring. Zelf staat hij op het menu van de orka. En van de mens, die er vooral sushi en steak van maakt. Zijn belangrijkste paaigebieden zijn: de Golf van Mexico en dichter bij huis de Middellandse Zee. Overigens doet een blauwvintonijn er relatief lang over voordat hij de vruchtbare leeftijd bereikt: zo’n 8 tot 12 jaar. Dat maakt hem extra kwetsbaar voor overbevissing. De vis kan wel zo’n 35 jaar oud worden.

Meer over de blauwvintonijn:

Bedreigingen voor de blauwvintonijn

Bescherming van de blauwvintonijn

Eet duurzame vis

MSC en ASC-keurmerk, voor duurzame vis

Het MSC-keurmerk garandeert dat een vis duurzaam gevangen is. ASC staat voor verantwoord gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. Wanneer je vis met het MSC- of ASC-keurmerk koopt, weet je zeker dat je goed zit.