Een zilverpunthaai in de Beqalagune bij Suva, Fiji

Haaien

Haaien hebben een nogal afschrikwekkend imago. Toch is maar een handjevol van de circa 500 soorten haaien gevaarlijk voor de mens. Haaien zwemmen al honderden miljoenen jaren in de wereldzeeën rond. Van kleintjes (de dwerghaai van 25 centimeter) tot de heel grote (de walvishaai, met zo’n 14 meter de grootste vis op aarde).

Uitstekende jagers

Één ding hebben deze haaien gemeen: het zijn uitstekende jagers. Met hun gladde en gespierde lichaam, bek vol puntige tanden, scherpe neus, oren en ogen kunnen ze hun prooien op grote afstanden lokaliseren.

Een blauwe haai bij het eiland Pico, de Azoren, Portugal
Een blauwe haai bij het eiland Pico, de Azoren, Portugal

Leefwijze

Haaien eten vissen – zelfs andere haaien – zeehonden en vogels, maar ook plankton en krill (de walvis- en reuzenhaai). En er zijn zelfs haaien die gespecialiseerd zijn in aas eten en dieren uit de bodem wroeten.

Eitjes binnen hun lichaam

Net als andere vissen leggen haaien eitjes. Maar verreweg de meeste haaienvrouwtjes broeden hun eitjes binnenin hun lichaam uit. Na het uitbroeden komen er dus levende babyhaaitjes uit hun lichaam (‘eierlevendbarend’).

Belangrijk voor gezonde balans

Haaien vormen de top van de voedselketen in de oceanen. Ze zijn daarmee heel belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee.

Meer over de haai

Bedreigingen voor de haai

Bescherming van de haai door WNF

Gratis spreekbeurt over haaien

Witte haai die zijn tanden laat zien

Wil je meer weten over haaien? Vraag dan de spreekbeurt over haaien aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.