Een ijsbeer in de Hudsonbaai in Canada

ijsbeer

De ijsbeer is hét symbool van de Noordpool. Deze witte reus is het grootste roofdier op aarde. Hij leeft langs de rand van het arctische ijs en is uitstekend aangepast aan de extreme kou. Zijn vacht houdt z’n lichaamswarmte beter vast dan die van elk ander dier. Een dikke speklaag zorgt voor extra isolatie en dankzij zijn behaarde voetzolen blijven zijn poten warm en glijdt hij niet uit op het ijs.

IJsbeermoeder en haar twee welpen op een ijsberg bij Baffineiland, Nunavut, Canada
IJsbeermoeder en haar twee welpen op een ijsberg bij Baffineiland, Nunavut, Canada


Leefwijze

IJsberen leggen het hele jaar door honderden kilometers over het ijs af op zoek naar een prooi. Op het menu staan verschillende prooidieren (walrussen, kleine walvissen) en ze eten ook aas. Maar hun voorkeur gaat uit naar zeehonden, met name ringelrobben, die alleen op het zee-ijs rusten en hun jongen krijgen.

Ze hebben een enorm goede neus: ze kunnen een zeehond onder een meter sneeuw of van bijna een kilometer afstand ruiken. Ook zijn ze verrassend snel: met snelheden tot 55 kilometer per uur kunnen ze achter hun prooi aanjagen.

IJsberen leven alleen, of in een familiegroepje van moeder en jongen. IJsberinnen graven begin winter een hol waarin ze rond de jaarwisseling jongen krijgen – meestal een tweeling. Als eind april de jongen voor het eerst naar buiten komen, zijn ze precies op tijd voor de geboorte van de jonge ringelrobben, hun favoriete maaltje.

Meer over de ijsbeer:

Bedreigingen voor de ijsbeer

Bescherming van de ijsbeer door WNF

Gratis spreekbeurt over pooldieren

IJsbeer met jongen in de sneeuw in Canada

Wil je meer weten over pooldieren zoals de ijsbeer? Vraag dan de spreekbeurt over pooldieren aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Noordpool beschermd

Smeltend drijfijs in de Zuidelijke Oceaan, Antarctica

Het Noordpoolgebied loopt ernstig gevaar. Niet alleen de smeltende ijskap brengt het leven in dit ruige gebied in gevaar, maar ook de toenemende menselijke activiteit. Daarom wil WNF dat het Arctisch gebied, het thuis van de ijsbeer, beter beheerd wordt.

Adopteer een ijsbeer

Steun het werk van WNF om de ijsbeer te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een ijsbeer en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen ijsbeerknuffel.

Adopteer

IJsbeer onder water in de Hudsonbaai in Canada
IJsbeer onder water in de Hudsonbaai in Canada