mensapen

Mensapen lijken het meest op ons van alle dieren. Het DNA van de chimpansee en de bonobo komt voor meer dan 98% overeen met dat van de mens.

Er zijn 7 soorten mensapen:

Ze leven in het tropische regenwoud en de bossen van Afrika en Azië, op de grond of in de bomen.

Een vrouwelijke chimpansee met haar jongen in Gombé Stream National Park, Tanzania
Een vrouwelijke chimpansee met haar jongen in Gombé Stream National Park, Tanzania

Leefwijze

Alle mensapen zijn gek op fruit. Ze kunnen uren per dag zoet zijn met het eten van mango's, vijgen of andere vruchten. Mensapen zijn bedreven in het bouwen van boomnesten om in te rusten of slapen. Ze doen dat vaak twee keer per dag. Gorilla's leven meestal in groepen van ongeveer 5 tot 10 dieren: een stuk of 3 vrouwtjes met hun kinderen en een volwassen man, die ook de baas is.

Chimpanseegroepen bestaan gemiddeld uit zo’n 35 vrouwtjes, kinderen en een alfa-man, de baas. In tegenstelling tot de andere mensapen leeft de orang-oetan grotendeels alleen. Gorilla's, chimpansees, bonobo's en orang-oetans planten zich maar langzaam voort. Ze hebben een lange draagtijd en jonge mensapen staan niet snel op eigen benen.

Meer over mensapen:

Bedreigingen voor de mensaap

Bescherming van de mensapen door WNF

Gratis spreekbeurt over mensapen

Een orang-oetan in een boom in Sebangau National Park, Indonesisch Borneo,

Wil je meer weten over mensapen? Vraag dan de spreekbeurt over mensapen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Adopteer een gorilla

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de gorilla te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een gorilla en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen gorillaknuffel.

Adopteer

Orang-Oetan met haar jong in Kalimantan, Borneo, Indonesië
Orang-Oetan met haar jong in Kalimantan, Borneo, Indonesië