Bedreigingen voor mensapen

Vier van de zes soorten mensapen staan in de categorie "Ernstig bedreigd" van de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van IUCN. Dat zijn de twee soorten gorilla en de twee soorten orang-oetan. De bonobo en de chimpansee staan daar ook, in de categorie "Bedreigd". Alle mensapen lopen het gevaar uit te sterven, de eerste vier nog veel meer dan de laatste twee.

Bushmeat en houtkap

Er blijft steeds minder bos over voor de mensapen door houtkap, aanleg van oliepalmplantages en bosbranden. De bloeiende handel in Afrikaans apenvlees (bushmeat) zorgt er bovendien voor dat ze in vrijwel alle landen een geliefd jachtobject zijn. Gerookte of gestoofde gorilla en chimpansee zijn delicatessen in Afrika. Maar ook in Europa (Brussel en Parijs) vind je soms mensapen op de menu's.

Een Borneose orang-oetan speelt met twijgjes in Sabah op Maleisisch Borneo
Een Borneose orang-oetan speelt met twijgjes in Sabah op Maleisisch Borneo

Huisdier

Babychimpansees en -orang-oetans worden gevangen en verkocht als huisdier. Hun moeder wordt daarbij vrijwel altijd gedood. Sommige mensapen belanden in stropersklemmen die bedoeld zijn voor ander wild.

Ziekten

Vrijwel alle mensapen hebben te kampen met menselijke ziekten, burgeroorlogen en jacht door armoede onder de bevolking.

Bescherming van de mensapen

Gratis spreekbeurt over mensapen

Een orang-oetan in een boom in Sebangau National Park, Indonesisch Borneo,

Wil je meer weten over mensapen? Vraag dan de spreekbeurt over mensapen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Adopteer een gorilla

WNF knuffel gorilla pluchen, te koop in de WNF webshop

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de gorilla te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een gorilla en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen gorillaknuffel.

Adopteer