Bescherming van mensapen

Om de mensapen in Afrika en Azië te beschermen wil het Wereld Natuur Fonds dat hun leefgebied beschermd wordt. Daarom steunen we projecten om reservaten op te zetten waar de mensapen veilig en ongestoord kunnen leven. De parkmanagers- en wachters worden hiervoor speciaal getraind, zodat ze kunnen controleren of er stropers zijn en hoe het er met de apen voor staat.

Anti-stroperij

WNF heeft een speciaal ‘bushmeat’-programma om de stroperij van mensapen tegen te gaan. Samen met lokale partijen en overheden worden gebieden gecontroleerd op stropers zodat de jacht minder wordt en uiteindelijk ophoudt. Ook helpt WNF bij het organiseren van andere vormen van eiwitrijk voedsel. Dat kan bijvoorbeeld door rietratten, een eetbaar knaagdier, te fokken en kweekvijvers voor vis aan te leggen.

Een jonge laaglandgorilla in het gras in Democratische Republiek Congo
Een jonge laaglandgorilla in het gras in Democratische Republiek Congo

Alternatieve inkomsten

Verder helpen we economische alternatieven te ontwikkelen voor de bevolking die in de buurt van mensapen woont. Ecotoerisme is zo’n voorbeeld. Tegen flinke betaling kunnen toeristen dan op een afstand naar de mensapen komen kijken, waarbij de dieren zo weinig mogelijk worden gestoord. De inkomsten van dat toerisme gaan ook naar de lokale bevolking, zodat zij de bescherming van de mensapen belangrijk gaan vinden.

Gratis spreekbeurt over mensapen

Een orang-oetan in een boom in Sebangau National Park, Indonesisch Borneo,

Wil je meer weten over mensapen? Vraag dan de spreekbeurt over mensapen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Beschermen van Bonobo's

WNF helpt de lokale bevolking bij het beschermen van Bonobo's in Democratische Republiek Congo.

Adopteer een gorilla

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de gorilla te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een gorilla en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen gorillaknuffel.

Adopteer