Indische neushoorn (rhinoceros unicornis) in het gras in Nepal

Bedreigingen voor neushoorns

Neushoorns bestaan al sinds de prehistorie. Ooit kwamen ze bijna over de hele wereld voor, ook in Europa. Waren er 40 jaar geleden nog meer dan 100.000 neushoorns op de wereld, nu nog ongeveer een kwart daarvan.

Twee zwarte neushoorns in Kenia

Gemalen hoorn als medicijn

Wie in Azië hoge koorts heeft, flink duizelig is of last heeft van een bloedneus, loopt kans als medicijn de gemalen hoorn van een neushoorn te krijgen. De laatste tijd is de hoorn in Vietnam bij rijke mensen erg populair als medicijn tegen kanker. De werkzaamheid ervan is echter nooit wetenschappelijk aangetoond. Het bezit van neushoornhoorn wordt er tegenwoordig als een statussymbool beschouwd.

Voor de neushoorn is al deze belangstelling voor zijn hoorn niet best. Stropers doden meestal de dieren waar ze de hoorns van willen hebben, ook al is dat eigenlijk niet nodig. Met een afgezaagde hoorn kan de neushoorn gewoon verder leven. De hoorn groeit vanzelf weer aan.

Officieel is de internationale handel in de hoorn van neushoorns verboden, maar de illegale jacht op neushoorns, vooral in Zuid-Afrika, is sinds 2008 enorm toegenomen.

Te klein leefgebied

In de provincie Kwazulu-Natal leven verschillende populaties zwarte neushoorns in gebieden die te klein zijn en waar te weinig voedsel groeit voor allemaal; daardoor krijgen ze geen of veel minder jongen. En die zijn hard nodig om de toekomst van de zwarte neushoorn veilig te stellen.

Bescherming van de neushoorns

Gratis spreekbeurt over de neushoorn

Indische neushoorn (rhinoceros unicornis) in het gras in Nepal

Wil je meer weten over de neushoorn? Vraag dan de spreekbeurt over de neushoorn aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.