reuzenpanda

De panda is hét symbool voor natuurbescherming. Hij leeft alleen nog hoog in de bergen in het midden van China. De panda is goed te herkennen aan zijn dikke, zwart-witte vacht en aan de donkere ringen rond zijn ogen. Panda’s houden van bamboe en van rust. Die vonden ze vroeger in grote delen van China en ook in Birma en Vietnam. Maar de oerbossen waar de bamboe groeit, zijn er nu alleen nog op sommige plaatsen hoog in de bergen.

Een vijf maanden oude reuzenpanda in het Wolong reservaat, provincie Sichuan, China
Een vijf maanden oude reuzenpanda in het Wolong reservaat, provincie Sichuan, China

Leefwijze

Panda’s eten bamboe: de bladen, maar ook de harde stengels. Aan hun gespierde kaken is te zien dat ze veel en lang moeten kauwen. Panda’s hebben aan hun voorpoten ook een soort duim, die andere beren niet hebben. Die gebruiken ze om takken en stengels vast te houden. Panda’s leven op zichzelf. Mannetjes en vrouwtjes komen aan het eind van de lente een paar dagen bij elkaar om te paren, maar verder bemoeien ze zich niet met hun soortgenoten. Pasgeboren panda’s zijn ongeveer zo groot als een appel. Ze zijn vrijwel kaal, blind en roze van kleur, wat een flink verschil is met hun dikbehaarde moeder van een kilo of honderd.

Meer over de panda:

Bedreigingen voor de panda

Bescherming van de panda door WNF

Gratis infoblad over de panda

Een reuzenpanda zit boven in een boom voor een besneeuwde berg in Sichuan, China

Wil je meer weten over de panda? Vraag dan het infoblad over de panda aan. Ook heel geschikt voor spreekbeurten. Je krijgt deze direct als PDF toegestuurd per mail.

Reuzenpanda met jong

Op dit beeld van een verborgen camera zie je hoe een pandamoeder haar jong de berg af helpt.


Adopteer een Panda

Steun het werk van WNF om de panda te beschermen. Adopteer symbolisch een panda en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pandaknuffel. Je kunt ook kiezen uit andere adoptiedieren.