Panda (reuzenpanda)

weetjes over de panda, filmpjes en verhalen uit het veld

De panda's zijn in Nederland!

Vanaf dit voorjaar kun je twee panda’s in Nederland ontmoeten! Ze heten Wu Wen en Xin Ya en zijn te bewonderen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De panda, die officieel reuzenpanda heet maar soms ook pandabeer wordt genoemd, is het symbool van WNF én van internationale natuurbescherming. De dieren zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild, die met een aantal bedreigingen te maken hebben.

Ouwehands Dierenpark en WNF werken samen om de reuzenpanda in het wild te beschermen: we zetten ons gezamenlijk in voor het Giant Panda Programme in de provincie Sichuan in China.

5 weetjes over de panda

Een vijf maanden oude reuzenpanda in het Wolong reservaat, provincie Sichuan, China
Een vijf maanden oude reuzenpanda in het Wolong reservaat, provincie Sichuan, China

1. Panda's eten alleen bamboe

De panda leeft hoog in de bergen in het midden van China. Panda’s houden van rust en van bamboe. Dat vonden ze vroeger in grote delen van China en ook in Birma en Vietnam. Maar de oerbossen waar de bamboe groeit, zijn er nu alleen nog op sommige plaatsen hoog in de bergen. Panda's eten zowel de stengels als de harde bladeren van de bamboe. Aan hun gespierde kaken is te zien dat ze lang en veel moeten kauwen.

2. Panda's hebben 6 vingers

Panda’s hebben aan hun voorpoten ook een 6e vinger. Het is een soort duim, die andere beren niet hebben. Die gebruiken ze om takken en stengels vast te houden.

3. Leven panda's alleen?

Panda’s leven op zichzelf. Mannetjes en vrouwtjes komen aan het eind van de lente een paar dagen bij elkaar om te paren, maar verder bemoeien ze zich niet met hun soortgenoten.

4. Zwemmen panda's?

Panda's kunnen zwemmen, heel goed zelfs. Op hete dagen zoeken ze graag verkoeling in het water. Ook als ze een rivier moeten oversteken om naar een ander gebied te trekken is dat geen enkel probleem - integendeel zelfs.

5. Mama-panda is 1000x zo zwaar als haar pasgeboren pandababy

Pasgeboren panda’s zijn ongeveer zo groot als een appel. Ze zijn kaal, blind en roze van kleur. Dat is een flink verschil met hun dikbehaarde moeder, die makkelijk een kilo of honderd weegt. En dus bijna 1000x zo zwaar is als haar baby!

Meer informatie over de panda

infographic panda 2017

Met deze interactieve infographic kom je alles te weten over de ins en outs van de panda, maar ook het aantal panda's dat in het wild leeft.

Gratis spreekbeurt over de panda

Een reuzenpanda zit boven in een boom voor een besneeuwde berg in Sichuan, China

Wil je meer weten over de panda? Vraag dan de spreekbeurt over de panda aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Reuzenpanda met jong

Op dit beeld van een verborgen camera zie je hoe een pandamoeder haar jong de berg af helpt.

Pandagala

Logo PandaGala, voor juni 2017

Vanaf begin juni zijn de reuzenpanda’s door iedereen met een ticket voor Ouwehand te bewonderen. Maar zoek je iets unieks? Op 9 juni is er een exclusieve manier om Xing Ya en Wu Wen te ontmoeten: tijdens het PandaGala in Ouwehands Dierenpark, waar je dineert direct bij het pandaverblijf. Voor 750 euro kun je een stoel kopen. De opbrengst gaat geheel naar het gezamenlijk gekozen project.

Lees meer over het PandaGala

Adopteer een panda

WNF knuffel panda pluchen, te koop in de WNF webshop

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de panda te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een panda en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen pandaknuffel.

Adopteer een panda