Bedreigingen voor de panda

De panda (ook wel reuzenpanda genoemd) staat onder grote druk doordat ontbossing en aanleg van wegen en spoorlijnen zijn leefgebied sterk versnipperd heeft. Ook komen panda's nog wel eens in vallen terecht die zijn gezet voor andere wilde dieren.

Reuzenpanda tussen de bladeren bij Wolong in de Chinese provincie Sichuan.

Te weinig bos

Een groot probleem voor de panda’s is dat er voor hen te weinig oerbossen met bamboe over zijn. De reservaten liggen als losse eilandjes van elkaar gescheiden. Het bos tussen de reservaten wordt steeds meer bedreigd door de bouw van bijvoorbeeld wegen, mijnen en dammen. Een panda moet van het ene naar het andere bamboebos kunnen trekken. Dan komt hij panda’s tegen die geen directe familie zijn, waarmee hij kan paren.

Verhuizen door bamboesterfte

Verhuizen is ook nodig, omdat bamboestruiken van één bepaalde soort elke dertig tot tachtig jaar allemaal sterven. Toen dat twintig jaar geleden in het Chinese Wanglang-reservaat gebeurde, bleven er van de bijna tweehonderd panda’s die daar leefden maar een stuk of tien over. Vroeger trokken panda’s, wanneer de bamboe dood ging, naar bos met een ander soort bamboe. Door dorpen, wegen en boerderijen zijn die bossen voor de panda bijna niet te bereiken.

Strikken van stropers

Tweederde van de reuzenpanda's leeft in de pandareservaten die de Chinese regering heeft opgericht. In die reservaten is het relatief veilig voor ze, maar het komt nog steeds voor dat er stropers rondlopen. Hoewel ze meestal jagen op herten en ander wild, komen in hun strikken ook panda's terecht.

Bescherming van de panda en zijn leefgebied

Adopteer een panda

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de reuzenpanda te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een panda en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen pandaknuffel.

Adopteer

Reuzenpanda laat geurvlag achter

Panda's communiceren met geurvlaggen. Deze laat voor de verborgen camera zien hoe ze dat doen. Je kunt ook zien dat stroperij nog steeds een gevaar oplevert: deze reuzenpanda heeft ooit zijn voorpoot verloren in een strik.