Bescherming van de panda

Om de panda, ook reuzenpanda genoemd, te beschermen werkt WNF aan het verbinden en uitbreiden van beschermd pandaleefgebied, faciliteren we het vinden van alternatieve inkomsten voor houtkap en helpen we bij pandatellingen.

Een reuzenpanda vrouwtje loopt door de sneeuw.

Beschermd leefgebied

WNF helpt bij de oprichting van meer beschermd gebied en de aanleg van bamboebos om de versnipperde gebieden te verbinden. De beheerders van de reservaten krijgen advies hoe ze de mensen in de omgeving meer kunnen betrekken bij het beschermen van de panda. Daarnaast hebben we ecoducten geintroduceerd waar wilde dieren zoals de panda veilig een weg of spoorlijn kunnen oversteken. Ook trainen we de Chinese parkwachters hoe ze de panda's kunnen monitoren met cameravallen.

Alternatieve inkomsten

Vroeger was het kappen van bomen voor de mensen in de omgeving van de reservaten een belangrijke bron van inkomsten. Maar dat werd in 1989 verboden. Sindsdien hebben we geholpen met het vinden van pandavriendelijke manieren om geld te verdienen, zoals ecotoerisme en bijenteelt. Ook verstrekten we energiezuinige fornuizen die de helft minder brandhout verbruiken. Lees en kijk hier hoe dat bijdraagt aan de bescherming van de reuzenpanda.

Hulp bij pandatellingen

Daarnaast helpt WNF met het onderzoeken en tellen van de panda’s door technisch advies te geven en uitrusting voor de mensen die het veld in gaan. De tellingen gebeuren eens in de ongeveer tien jaar.

Adopteer een panda

Steun het werk van WNF om het leefgebied van de reuzenpanda te beschermen. Adopteer symbolisch eenmalig een panda en ontvang een adoptiepakket met onder andere een pluchen pandaknuffel.

Adopteer

Reuzenpanda laat geurvlag achter

Panda's communiceren met geurvlaggen. Deze laat voor de verborgen camera zien hoe ze dat doen. Je kunt ook zien dat stroperij nog steeds een gevaar oplevert: deze reuzenpanda heeft ooit zijn voorpoot verloren in een strik.