Close-up van een orinocodolfijn onder water

Rivierdolfijnen

Rivierdolfijnen zijn veel minder bekend dan hun ‘neven’ die in zee leven. Je vindt deze walvisachtigen in een aantal grote rivieren in Azië en Zuid-Amerika. Ook de bruinvissen die in de rivieren voorkomen worden tot de rivierdolfijnen gerekend. In toaal zijn er 9 soorten (waarvan één onlangs ontdekt). Rivierdolfijnen zijn lastig te zien, omdat ze veel tijd onder (troebel) water doorbrengen en omdat er steeds minder zijn.

Dolfijnen behoren tot de oudste dieren op aarde, net als sommige zeeschildpadden, krokodillen en haaien. Dolfijnen en bruinvissen staan aan de top van de voedselketen en spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht van het waterleven.

Het verschil tussen een dolfijn en een bruinvis zit hem in hun uiterlijk: dolfijnen hebben een langere snuit, grotere bek, rondere rugvinnen en lijven die langer en leniger zijn dan die van bruinvissen.

Een orinocodolfijn onder water in de Rio Negro in het Amazonegebied, Brazilië
Een orinocodolfijn onder water in de Rio Negro in het Amazonegebied, Brazilië

Leefwijze

Dolfijnen zijn geen vissen, maar zoogdieren. In tegenstelling tot vissen ademen dolfijnen lucht in via longen, brengen ze levende jongen ter wereld en verzorgen de kleintjes ook.

Rivierdolfijnen eten voornamelijk vis, die ze vangen met hun bek vol scherpe tanden. Ze jagen het liefst alleen, of met z’n tweetjes.

Meer over de rivierdolfijnen:

Bedreigingen voor de rivierdolfijn

Bescherming rivierdolfijn door WNF

Gratis spreekbeurt over walvissen en dolfijnen

Twee dolfijnen in Bonaire

Wil je meer weten over walvissen en dolfijnen? Vraag dan de spreekbeurt over walvissen en dolfijnen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Soorten rivierdolfijnen

Een Boliviaanse rivierdolfijn
Een Boliviaanse rivierdolfijn


Adopteer een dolfijn

Steun het werk van WNF om de dolfijn te beschermen. Adopteer symbolisch een dolfijn en ontvang een adoptiepakket met onder andere een knuffel. Je kunt ook kiezen uit andere adoptiedieren.

Amazonedolfijn in de Rio Negro, Amazonegebied in Brazilië
Amazonedolfijn in de Rio Negro, Amazonegebied in Brazilië