Close-up van een orinocodolfijn onder water

Bedreigingen voor rivierdolfijnen

Rivierdolfijnen behoren tot de meeste bedreigde diersoorten ter wereld. Dat komt omdat iedere soort in z’n eigen specifieke rivier leeft, en die plekken onder grote druk staan. Zo leefde in de immense Yangtze-rivier in China ooit de Chinese vlagdolfijn. Die is inmiddels uitgestorven. Zijn 'neef' de yangtzebruinvis is hard op weg die kant op te gaan.  

Vervuiling en verstoring

Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is vervuiling. In de groeieconomie China is er veel zware industrie, landbouw en mijnbouw langs de Yangtze en slechts een gebrekkige handhaving van de milieuregelgeving. Daardoor zijn milieuschandalen aan de orde van de dag. En ook in het Amazonegebied lijden rivierdolfijnen onder vervuiling, bijvoorbeeld van het kwik dat illegale goudwinners gebruiken en dat de rivier in spoelt.

Drieklovendam in de Yangtze rivier, China

Ook het toegenomen scheepvaartverkeer op de Yangtze vormt een probleem. Rivierdolfijnen gebruiken echolocatie en communiceren met geluid, dus al dat motorgeronk doet de dieren geen goed.

Versnippering van leefgebied

Dammenbouw, kunstmatig gegraven kanalen en inpoldering van uiterwaarden zijn er de oorzaak van dat het leefgebied van rivierdolfijnen steeds verder verbrokkelt. Daardoor raken populaties geïsoleerd en verdwijnen zelfs.

Door dammen kunnen ook de vissen waar de rivierdolfijn op jaagt niet meer bij hun paaigebieden komen. De rivierdolfijn heeft zo minder te eten.

Visserij

Ook de visserij zorgt ervoor dat er steeds minder garnalen en vis voor de rivierdolfijnen over blijft. En in Zuid-Amerika wordt de rivierdolfijn zelf gevangen om als lokaas te dienen voor de mota-visserij. Mota is een aasetende meerval die erg populair is op menukaarten in Brazilië en Colombia. Dat kost jaarlijks zo’n 1.500 dolfijnen het leven.

Helaas belanden ook nog steeds veel rivierdolfijnen als bijvangst in de netten van vissers.

Bescherming van de rivierdolfijnen

Gratis spreekbeurt over walvissen en dolfijnen

Twee dolfijnen in Bonaire

Wil je meer weten over walvissen en dolfijnen? Vraag dan de spreekbeurt over walvissen en dolfijnen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Soorten rivierdolfijnen

Een Boliviaanse rivierdolfijn
Een Boliviaanse rivierdolfijn


Adopteer een dolfijn

Steun het werk van WNF om de dolfijn te beschermen. Adopteer symbolisch een dolfijn en ontvang een adoptiepakket met onder andere een knuffel. Je kunt ook kiezen uit andere adoptiedieren.