Sneeuwluipaard op een berg

Sneeuwluipaard

5 weetjes over dit mysterieuze roofdier

De sneeuwluipaard is erg zeldzaam. Het is een raadselachtig dier dat verborgen leeft in de hoge bergen van Rusland en Mongolië. Hij lijkt wat op de gewone luipaard, maar heeft een lichtere en veel vollere vacht en een langere staart.

5 weetjes over de sneeuwluipaard

Sneeuwluipaard in de sneeuw op een rots, e-card, Merry Christmas

1. Bijnaam ‘Ghost of the Mountains’

De sneeuwluipaard is een mysterieus roofdier. Hij leeft op eenzame hoogte en laat zich zelden zien. Niet voor niets geeft de lokale bevolking in het bergachtige Altai-gebied in Mongolië en Rusland hem de bijnaam ‘ghost of the mountains’, een soort berggeest dus.

2. De sneeuwluipaard heeft geen gelijke poten

De voorpoten van de sneeuwluipaard zijn korter dan zijn achterpoten. Zo kan hij beter springen. Ook geven zijn brede poten hem steun in de bergen en ze voorkomen dat hij wegzakt in de sneeuw.

3. De sneeuwluipaard leeft vooral alleen

Alleen wanneer het tijd is om te paren zoeken de dieren elkaar op. Het vrouwtje scheidt een geurspoor af. Met een brul die door de bergen echoot trekt ze mannetjes aan, die vervolgens met elkaar op de vuist gaan. Alleen de sterkste mag met het vrouwtje paren. Na de daad laten ze elkaar weer alleen. Als het jong geboren wordt, blijft het ongeveer een jaar bij de moeder. Daarna moet het zijn eigen weg gaan.

4. Sneeuwluipaarden kunnen enorme sprongen maken

De sneeuwluipaard jaagt overdag op kleine, maar net zo gemakkelijk op grote dieren. Hij besluipt zijn prooi en werpt zich er dan op met een enorme sprong, tot wel 15 meter! Herten, zwijnen, hazen, maar ook langoeren (apen) en marmotten staan op zijn menu.

5. De sneeuwluipaard gebruikt zijn staart als sjaal

Hoog in de bergen is het ’s nachts erg koud. De sneeuwluipaard heeft een dikke vacht, maar als hij slaapt moet hij wel warm blijven. Hij gebruikt daarom zijn staart als warme sjaal. En wist je dat zijn staart langer kan worden dan 1 meter? Zo kan hij zijn evenwicht beter bewaren op de steile rotsen in zijn bergachtige leefgebied.

Meer over de sneeuwluipaard:

Bedreigingen voor de sneeuwluipaard

Bescherming van de sneeuwluipaard door WNF

Video: sneeuwluipaard

In het grensgebied van centraal Rusland en Mongolië leeft de sneeuwluipaard. Het Wereld Natuur Fonds werkt samen met de lokale bevolking aan de bescherming van dit unieke dier.

Slava en Mergen uit de Russische Altai waren fanatieke stropers van sneeuwluipaarden; nu zijn ze natuurbeschermers die met... Lees meer

Meer over de sneeuwluipaard

Een sneeuwluipaard liggend op de rug kijkt naar de camera

Lees meer over de sneeuwluipaard en bekijk de foto's in de dierenbieb. Deze foto's kun je ook versturen als e-card.

Een sneeuwluipaard in de bergen in Hemis National Park, regio Ladakh, India
Een sneeuwluipaard in de bergen in Hemis National Park, regio Ladakh, India