Snuivende bultugwalvissen aan het wateroppervlak in Colombia

Walvissen

Walvissen zijn eigenlijk helemaal geen vissen, maar zoogdieren. Ze hebben net als wij lucht nodig om te ademen en ze baren levende jongen - in tegenstelling tot vissen die met hun kieuwen zuurstof uit het water filteren en eitjes leggen. Je kunt walvissen direct herkennen aan de spuitgaten op hun kop.

Walvissen behoren tot de grootste dieren op aarde. De allergrootste is de blauwe vinvis: hij kan wel 33 meter lang worden en 120 ton wegen (ongeveer 32 olifanten)!  Er zijn zo’n 86 soorten walvisachtigen, die je kunt verdelen in 2 groepen: baardwalvissen en tandwalvissen.

Een zuidkaper, van onder gezien, bij de Aucklandeilanden, Nieuw-Zeeland
Een zuidkaper, van onder gezien, bij de Aucklandeilanden, Nieuw-Zeeland

Leefwijze

De grootste dieren op aarde (de baleinwalvissen) leven van de kleinste kreeftachtige zeediertjes: krill. Met hun baleinen (een soort lange borstels in hun bek) filteren ze de diertjes uit het water. Blauwe vinvissen kunnen per dag wel 4 ton krill wegwerken.

Tandwalvissen, zoals dolfijnen en bruinvissen, gebruiken hun tanden om vissen, schelp- en schaaldieren te eten. Orka’s lusten ook wel een zeehond of pinguïn.

Sommige walvissen leven het liefst alleen, anderen geven de voorkeur aan groepen. Ze jagen dan samen en hebben een ingenieuze sociale structuur ontwikkeld. Ze communiceren met elkaar door allerlei geluiden.

De meeste baardwalvissen zijn trekdieren. Ze trekken van koude plekken waar veel voedsel zit naar warmere wateren om hun jongen te krijgen.

Meer over walvissen:

Bedreigingen voor de walvis

Bescherming van de walvis door WNF

Gratis spreekbeurt over walvissen en dolfijnen

Twee dolfijnen in Bonaire

Wil je meer weten over walvissen en dolfijnen? Vraag dan de spreekbeurt over walvissen en dolfijnen aan. Je krijgt het infoblad direct in je mailbox.

Video: Duurzaam walvistoerisme

Elk jaar verblijven zo'n 1600 Zuidkapers in de baaien van Valdés, Argentinië, om daar hun jongen ter wereld te brengen. De walvissen trekken vele duizenden toeristen per jaar.

TEST JE WALVISKENNIS

Campagne-afbeelding met tekening van een walvis en allerlei logo's

DOE DE WALKWIS

Een kijkje nemen in de leefomgeving van walvissen?

Webshop boek wonderlijke oceanen

Het fotoboek 'Wonderlijke Oceanen' geeft een prachtig beeld van het leefgebied van onder andere de walvis weer. Steun het werk van WNF om het leefgebied van de walvis te beschermen en bestel het boek.

Bestel boek