Jaguar

Amazone

Denk je aan de Amazone, dan denk je aan een lange, brede rivier die door oneindig oerwoud stroomt en waar je de prachtigste planten groeien en de kleurigste dieren vindt. En dat klopt! Het Amazonegebied gonst het hele jaar door van het meest exotische leven. De rivier zelf is bijna 7.000 kilometer lang en stroomt door het grootste nog overgebleven oerwoud op aarde. Het hele gebied is 6,74 miljoen km2 – dat is 1,5x Europa – en strekt zich uit over 9 landen: Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.

Jaguars en jagers

Het Amazonegebied is de thuishaven van de jaguar en de luiaard, maar ook van de kleurige ara en van talloze bonte (gif)kikkers, slangen en van de bekende roofvis: de piranha. Maar liefs 10 procent van alle plant- en diersoorten op aarde leeft hier. En er worden nog wekelijks nieuwe soorten ontdekt.

De noordrand van het gebied, het Guyanaplateau, grenst aan de Atlantische Oceaan. De kust van Suriname en Frans Guyana zijn de belangrijkste legstranden voor de lederschildpad.

In de Amazone wonen ook zo’n 350 inheemse volkeren die veelal als traditionele jagers/verzamelaars leven. Zo’n 60 stammen leven zelfs nog geïsoleerd.

Maar ook daarbuiten zijn meer dan 30 miljoen mensen afhankelijk van het gebied voor voedsel, grondstoffen en water.

Klimaat wereldwijd

De bossen in de Amazone spelen bovendien een belangrijke rol in het reguleren van ons klimaat wereldwijd. Ze slaan 90 tot 140 miljard ton koolstof op, goed voor de wereldwijde CO2-emissie van 10 jaar.

Als het Amazone-oerwoud massaal gekapt blijft worden, komen de bestaansgrond van miljoenen mensen en dieren én de longen van de aarde in gevaar...

Meer over de Amazone:

Bedreigingen voor de Amazone

Beschermen van de Amazone

Geef een gift voor de Amazone

Amazonedolfijn in de Rio Negro, Amazonegebied in Brazilië

Dieren uit de Amazone

Capibara