Baby orang-oetan hangend in boom, Borneo

Borneo

Borneo, in Zuidoost-Azië, is een van de drie grootste eilanden ter wereld. En hoewel het eiland slechts 1% van het aardoppervlak beslaat, leeft op Borneo wel 6% van alle plant- en diersoorten. Zoals de orang-oetan, de Aziatische olifant, de Sumatraanse neushoorn en de immense Rafflesiabloem.

Hart van Borneo

Het centrale berggebied van het eiland vormt het Hart van Borneo, een van de grootste nog aaneengesloten regenwouden ter wereld (23 miljoen hectare, zo groot als Groot-Brittannië). Het beslaat de landen Indonesië, Maleisië en Brunei. Die landen ondertekenden in 2007 de Heart of Borneo Declaration, met als doel de biodiversiteit in de bossen te beschermen. In het hart van Borneo ontspringen 14 van de 20 belangrijkste rivieren van Borneo; een belangrijke bron voor drinkwater, transport en communicatie voor de 3 landen.

11 miljoen mensen

Zo’n 11 miljoen mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van Borneo’s tropisch regenwoud. Een miljoen daarvan zijn inheemse bosbewoners, de Dayaks. Dat is een overkoepelende naam voor zo’n 50 inheemse volkeren die er al 4500 jaar leven van landbouw.

Bedreigingen voor Borneo

Bescherming van Borneo

Zonopkomst uitkijkend op mangrovebos bij Berau, Indonesisch Borneo