Hoornkoraal in de Caribische zee bij Saba, Nederlandse Antillen

Caribisch gebied

Koraal, mangroves en zeeschildpadden in Nederland? Jazeker! Sinds de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba sinds 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn, heeft ons land er veel kleurrijke tropische natuur bij.

Nevelwouden en vulkanen

Van internationaal duikparadijs Bonaire tot de nevelwouden op de vulkaaneilanden Saba en St. Eustatius; de Nederlandse biodiversiteit is in één klap met zo’n 10.000 soorten planten- en diersoorten toegenomen. Van zeeschildpadden tot Kadushi cactussen en van leguanen tot flamingo’s, haaien, walvissen en tropische koralen.

Duiken in de kraamkamers van de zee

Dat schept een bijzondere band én verantwoordelijkheid voor de natuur op en rond deze Caribische eilanden. Zo verdienen de prachtige koraalriffen rond de eilanden niet alleen onze zorg omdat het unieke natuur is, maar ook omdat het de kraamkamers van de oceanen zijn. Hier groeien generaties vissen en schildpadden op – belangrijke schakels in de voedselketens wereldwijd. Bovendien trekken de koraalriffen sinds jaar en dag toerisme aan; de belangrijkste inkomstenbron voor een aantal van de eilanden.

Nederlandse delta

Wist je dat ook Nederland koraal heeft in de Noordzee? En dat onze Nederlandse delta heel internationaal is en unieke wereldnatuur heeft? Lees meer over Nederlandse natuur.

Bedreigingen voor het Caribisch gebied

Bescherming van het Caribisch gebied