e
Zon schijnt door de bladeren van varenbos in Maangebergte, Virunga National Park, Democratische republiek Congo

Centraal-Afrika

In Centraal-Afrika ligt het Congobekken; een indrukwekkend regenwoud, waar de Congorivier als een levensader doorheen stroomt. Na de Amazone is dit het grootste woud ter wereld met de een-na-langste rivier. Het Congobekken strekt zich uit over onder andere de beide Congo’s, Gabon en Kameroen.

Groene Hart

Het Congobekken wordt vaak het Groene Hart van Afrika genoemd. De rivieren, bossen, bergen, savannes en moerassen herbergen maar liefst de helft van Afrika’s diersoorten. Zo vind je er een grote populatie bedreigde bosolifanten en leven er veel apensoorten, zoals de chimpansee, de bonobo en de (berg)gorilla.

Congobekken is het gebied van de grote getallen: er leven meer dan 400 zoogdiersoorten, meer dan 1.000 vogelsoorten, 700 vissoorten en tienduizend tropische plantsoorten (waarvan 30 procent uniek zijn voor de regio).

80 miljoen mensen

En ook de mensheid schrijft er imposante cijfers. Al meer dan 50.000 jaar wordt het Congobekken bewoond door mensen. Tegenwoordig levert het gebied eten, medicijnen, water, grondstoffen en onderdak aan meer dan 80 miljoen mensen. Er leven bijna 250 verschillende etnische groepen. Waaronder de meest zichtbare vertegenwoordigers van de oude jagers-verzamelaars levensstijl: de Baka. Hun leven en welzijn hangen nauw samen met het bos.

Bedreigingen voor Centraal-Afrika

Bescherming van Centraal-Afrika

Zonsopkomst achter Mount Mikeno in Virunga National Park, genomen vanaf National Road N#2, Democratische Republiek Congo

Video

Stroperij in Kameroen, Leonard Usongo

Leonard Usongo werkte jarenlang voor WWF in Kameroen. Hij is intussen elders aan de slag, maar zijn verhaal over stroperij is helaas nog steeds actueel. Het illustreert de uitdagingen van vele andere WWF-collega's in het veld.

Dieren in Centraal Afrika

Een groep Afrikaanse olifanten van voren gezien