Uit het water genomen foto van tropisch koraalrif met op de achtergrond eiland Sidapan in Sabah op Maleisisch Borneo

Koraaldriehoek Azië

De zeeën rond de landen in Zuidoost-Azië herbergen een van de (kleur)rijkste plekken op aarde: de onderwaterwereld van de Koraaldriehoek. Zet je duikbril op en je wordt getrakteerd op een indrukwekkend schouwspel van kleur, dier- en plantensoorten. Nergens anders is de soortenrijkdom onder water nog zo groot als hier; je vindt er 75% van alle koraalsoorten, 6 van de 7 soorten zeeschildpadden, walvishaaien, mantaroggen, dolfijnen en meer dan 3.000 soorten vissen.

Koraalriffen

De Koraaldriehoek is 150 keer zo groot als Nederland (5,4 miljoen km2) en strekt zich uit over 6 landen: Indonesië, de Filippijnen, Maleisië, Papua Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Oost-Timor. Koraalriffen vormen ware kraamkamers van de wereldzeeën; voor veel zeedieren is het de paai- en geboortegrond. Het krioelt er van het leven en daarmee leveren de koraalriffen, mangroves en zeegrasbedden belangrijke bouwstenen voor voedselketens in en langs de oceanen.

Visserij en toerisme

25 Procent van alle vissoorten in zee is direct of indirect afhankelijk van koraalriffen en bijna 3 miljard mensen zijn van vis afhankelijk voor hun voedsel. Visserij en (duik)toerisme vormen een belangrijke inkomstenbron voor de lokale bevolking in de Koraaldriehoek.

Bedreigingen voor de koraaldriehoek

Bescherming van de koraaldriehoek