Uit het water genomen foto van tropisch koraalrif met op de achtergrond eiland Sidapan in Sabah op Maleisisch Borneo

Bedreigingen voor de Koraaldriehoek

De kleurrijke onderwaterwereld in Zuidoost-Azië wordt ernstig bedreigd. In de afgelopen 40 jaar is al 40% van de koraalriffen en mangroves in de Koraaldriehoek verdwenen. En dat is niet alleen slecht nieuws voor het koraal en het zeeleven, maar ook voor de mensen in het gebied die van de oogst uit de zee afhankelijk zijn. En voor het zeeleven in de oceanen en zeeën wereldwijd, waarvoor de Koraaldriehoek een kraamkamer is.

Overbevissing en handel

De wereldwijde vraag naar tonijn en garnalen is zó groot dat het gebied wordt overbevist om aan de vraag te kunnen voldoen. De gevolgen zijn desastreus: de blauwvintonijn is er lokaal uitgestorven en zijn overige tonijnsoorten (zwaar) overbevist.

En omdat grote, volwassen vissen steeds schaarser worden, vissen de vissers ook steeds meer (te) jonge exemplaren op. Die kunnen zo niet voor nageslacht zorgen. Toekomstige vispopulaties dreigen daardoor in te storten.

Bijvangst

Jaarlijks sterven er duizenden zeeschildpadden, walvissen, haaien en ook kleine vissen die economisch gezien geen waarde hebben, als bijvangst in vistuig. Die dieren worden als ‘afval’ teruggegooid in zee – gewond of dood.

Schadelijke vistechnieken

Op sommige plekken gebruiken vissers dynamiet of gif (cyanide) om te vissen. Daardoor raakt niet alleen het koraal beschadigd, maar sterven er ook veel dieren die niet voor consumptie zijn bedoeld.

Vervuiling

Landen als Indonesië, Filippijnen en Maleisië hebben niet alleen te maken met groei van de eigen bevolking, maar ook met groeiend toerisme. Daarvoor zijn huizen, hotels en bouwmaterialen (zand) nodig. Dat gaat ten koste van grote delen van de kustgebieden. Bovendien is er lang niet altijd goede riolering, waterzuivering en afvalverwerking beschikbaar, zodat vervuild afval- en bodemwater rechtstreeks in zee belandt.

Klimaatverandering

Het koraal is uiterst gevoelig voor klimaatverandering. Temperatuurstijging zorgt ervoor dat gekleurde algen in het koraal niet kunnen overleven. Hierdoor verbleekt het koraal en sterft het af.

Door de CO2-uitstoot ‘verzuren’ de oceanen, waardoor kalkhoudende organismen zoals koralen en schelpen worden aangetast. Zo komen een belangrijke voedselbronnen en kraamkamers voor het onderwaterleven wereldwijd in gevaar.

Bescherming van de koraaldriehoek

Bijvangst voshaai in visnet, Mexico