Uitzicht Droomfonds Haringvliet

Haringvliet

  Het stille Haringvliet. Weinig herinnert nog aan de dynamische monding van twee grote Europese rivieren, Rijn en Maas, die het ooit was. Trekvissen zoals steuren, palingen en zalmen zwommen ongestoord tussen de Noordzee en grote rivieren zoals Rijn en Maas heen en weer. Sommige van deze vissen zwommen helemaal van de Noordzee naar de Zwitserse Alpen om eitjes te leggen. Andere kwamen juist uit die bergen stroomafwaarts om zich op zee voort te planten.

  Deltaleven tot stilstand

  Maar met de voltooiing van de Haringvlietdam in 1971 kwam het unieke deltaleven tot stilstand. Het getij viel weg, trekvissen kregen geen ruimte meer en kustvogels en andere planten- en diersoorten verdwenen. Maar we gaan het Haringvliet weer tot een dynamisch gebied maken, waar de natuur én regionale economie profijt van hebben.

  Natuurlijker Haringvliet

  In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier. Vissen kunnen de Haringvlietdam dan weer makkelijker passeren. In aanloop naar de kier werkt het WNF binnen een unieke coalitie van 6 natuurorganisaties aan een natuurlijker Haringvliet. Onze ambitie: het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen! De financiële bijdrage uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij is daarbij onmisbaar.

  World Fish Migration Day: geef trekvissen de ruimte!

  Op 21 april 2018 is het World Fish Migration Day! Op die dag wordt wereldwijd met tal van activiteiten aandacht gevraagd voor trekvissen.
  WNF gaat op stap met groep 7/8 van basisschool het Kompas uit Stellendam. Samen ontdekken we het Haringvliet en zien we in de expo ‘Swim, Fish, Swim’ waarom het zo belangrijk is dat trekvissen de ruimte krijgen. Kijk hier wat jij kunt doen rond World Fish Migration Day!

  Trekvissen beschermen

  Natuurlijk moeten trekvissen beschermd worden. WNF werkt binnen het project ‘Droomfonds Haringvliet’ aan het herstel van een gezonde (trek)visstand in en om het Haringvliet. Dat doen we door in gesprek met overheden en de visserijsector te bekijken wat er nodig is om trekvissen de ruimte te geven om voedsel te vinden en zich voort te planten. Doel is om een goede balans te vinden tussen bescherming van trekvissen en een duurzame visserijsector.