Een terugtrekkende gletsjer bij Recherchefjorden op westelijk Spitsbergen

Noordpool

Het Noordpoolgebied – oftewel het arctisch gebied – is een oceaan, bedekt met een spectaculair pak ijs en omringd door land. Met een oppervlakte van 33,5 miljoen km2 (maar liefst zo’n 20% van het aardoppervlak) is het de grootste aaneengesloten wildernis van het noordelijk halfrond.

IJsbeer en Inuit

Dit is het ruige leefgebied van onder andere de ijsbeer, de Groenlandse walvis, de narwal, de zadelrob en de walrus. Maar ook van 3,8 miljoen mensen, waaronder inheemse volken met eigen culturen, zoals de Inuit (Eskimo’s) en de Samen (Lappen). Mens en dier volgen hier de extreme seizoenswisselingen. In de donkere winters gaat het ijs en de sneeuw op het land naadloos over in het zee-ijs. Al het leven spaart zijn krachten om te overleven. ’s Zomers, als de zon niet onder gaat, gonst het op en onder het ijs en op de toendra’s van het leven. In een paar maanden tijd staat het leven in het Noordpoolgebied 24/7 in het teken van voortplanting, eten en gegeten worden.

Olie- en gasvoorraden

De geografische noordpool en de omringende Arctische Zee zijn strikt genomen ‘open zee’, niemandsland dat valt onder het internationaal zeerecht (United Nations Convention on the Law of the Sea, UNCLOS). Omringende landen – Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken (Groenland), IJsland, Canada en Rusland  – maken momenteel afspraken over de grenzen van de zeebodem. Zo breiden zij hun Exclusieve Economische Zones uit en kunnen zij aanspraak maken op de grote olie- en gasvoorraden die naar verwachting in het Arctisch gebied voorradig zijn. Met het smelten van het zee-ijs komen deze delfstoffen steeds meer binnen bereik.

Bedreigingen voor de Noordpool

Bescherming van de Noordpool

Dieren op de Noordpool

Een groenlandse walvis zwemt net onder het ijs in de Noordelijke IJszee