Mauritiuspalmen in de Cerrado, bij stadje Pirenópolis in de staat Goiás, Brazilië

Cerrado-Pantanal Zuid-Amerika

Pantanal

Midden in Zuid-Amerika, verspreid over Brazilië, Bolivia en Paraguay, ligt de Pantanal: het grootste wetland ter wereld (ruim 4x Nederland). Dit is de wereld van weelderige bossen, lagunes en drasland dat afhankelijk van het seizoen droog of juist kletsnat is.

Het is ook de wereld van de jaguar, de manenwolf, de kleurrijke hyacinth-ara en de reuzenmiereneter. En van zo’n 650 andere vogelsoorten, 159 zoogdiersoorten, ruim 300 vissoorten en zo’n 3500 plantensoorten. Het is daarmee een van de belangrijkste wetlands voor biodiversiteit op aarde. De planten en dieren delen het gebied met zo’n 3 miljoen mensen.

De Pantanal is eigenlijk een vlakte, een soort soepkom, die ieder half jaar voor zo’n 85 procent volloopt met water uit de omringende bergen en rivieren. En uit de aangrenzende Cerrado.

Cerrado

De Braziliaanse Cerrado is een reusachtig savannegebied met grasland, oever- en palmbossen, maar ook met gigantische landbouwgebieden. Het grootste deel van de Cerrado ligt op een hoogvlakte waar talloze stroompjes en rivieren ontspringen. Daarom wordt de Cerrado wel de ‘Birthplace of the waters’ genoemd.

De Cerrado is eigenlijk een soort ‘omgekeerd bos’. Waar in bijvoorbeeld de Amazone het overgrote deel van de bomen zich boven de grond bevindt, is dat in de Cerrado andersom: 70% van de biomassa is ondergronds. Met die uitgestrekte wortelstelsels vangen de bomen water op en maken dit beschikbaar voor bijvoorbeeld de Pantanal en de Amazone, maar ook voor drinkwater, waterkrachtcentrales en landbouwirrigatie.

De grond in de Cerrado is stenig en arm aan voedingsstoffen en het is er tropisch warm. Niet direct de plek waar je een weelderige natuur en bloeiende landbouw verwacht. Toch is de Cerrado het savannegebied met de grootste soortenrijkdom ter wereld: 1 op elke 20 diersoorten op aarde leeft in de Cerrado. Je vindt er meer dan 11.600 plantensoorten, ruim 160 zoogdier-, 1200 vis- en circa 830 vogelsoorten. Het is de thuishaven van de tijgerkat, de poema en het reuzengordeldier.

Bedreigingen voor de Cerrado en Pantanal

Bescherming van de Cerrado en Pantanal

Soja monocultuur naast Cerrado-landschap Ribeiro Gonçalves Piauí, Brazilië

De Cerrado

De Cerrado in Brazilië bevat 5 procent van al het leven op aarde en er is nog veel te ontdekken. Een indrukwekkend animatiefilmpje over een bijzonder gebied.