Zuidelijk Afrika

In het deel van zuidelijk Afrika waar de Zambezi stroomt wordt het leven grotendeels bepaald door deze grootse rivier. Dit blauwe lint van ruim 2500 kilometer voedt mens, dier en plant in Zambia, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. De majestueuze Victoriawatervallen liggen in de Zambezi. De seizoenswisselingen met afwisselend extreme droogte en overvloedige regen brengen jaarlijks miljoenen dieren op de been en voorzien mens en dier van voedsel en drinkwater.

Seizoensmigratie gnoes

De Zambezi en de omringende savannes en graslanden (tezamen de Miombo eco-regio genoemd) worden gekarakteriseerd door overweldigende Afrikaanse natuurverschijnselen. Zoals van massa’s gnoes die ieder jaar de regens en het voedsel nareizen. In Liuwa-Mussuma, het natuurpark op de grens van Zambia en Angola, komt na de Serengeti de grootste seizoensmigratie van gnoes voor, van naar schatting zo’n 46.000 dieren.
 
Dit is ook het land van de grootste populatie Afrikaanse olifanten, de giraf, de buffel, de leeuw, de luipaard, de cheeta, de ernstig bedreigde zwarte neushoorn en de wilde hond.

Drinkwater

Ook de mens is afhankelijk van de Zambezi-regio. Het waterrijke savannegebied is onmisbaar voor zo’n 38 miljoen mensen voor bijvoorbeeld drinkwater, visserij, landbouw en graasgebied voor vee.

Bedreigingen voor de Zuidelijk Afrikaanse natuur

Bescherming van de Zuidelijk Afrikaanse natuur

Groep giraffen bij zonsondergang in Afrika