Zuidelijke oceaan

Antarctica is het zuidelijkste puntje van de aarde. Samen met de wateren tot aan zuid-Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika noemen we dit de Zuidelijke oceaan. Net als op de Noordpool is het op Antarctica bitterkoud en is het een van meest onaangetaste wildernissen op aarde. Welkom in de wereld van de keizerpinguïn, de bultrug, de zeeolifant en de orca.

Visrijk

Voor de mens is het hier een tandje te koud. Maar je treft hem des te meer aan op de vissersschepen die in de wateren rond Antarctica vissen. De Zuidelijke oceaan is namelijk een van de visrijkste, productiefste wateren op aarde. Van zeewierbedden en krill - minuscule garnaaltjes aan de basis van de voedingsketen – tot aan kabeljauw en zuidkaper (een baleinwalvis); je vindt hier de onderwatervoedselbank voor de aarde.

Franciscanadolfijn

Gevangen Franciscana-dolfijn voor onderzoek in Argentinië
Gevangen Franciscana-dolfijn voor onderzoek in Argentinië

Geen wonder dat bijvoorbeeld het Argentijnse schiereiland Valdés geldt als een van de meest spectaculaire plekken om zeeleven te spotten. Ook de zeldzame Franciscanadolfijn heeft zijn thuis in de Zuidelijke oceaan. Het belangrijkste paaigebied voor deze kleine dolfijnensoort is het grootste wetland aan de monding van La Plata rivier bij Buenos Aires, Argentinië.


De Zuidelijke oceaan is onnoemelijk groot, maar WNF richt zich vooral op het Antarctisch schiereiland en de noordelijker gelegen Argentijnse kust (inclusief Valdés).

Bedreigingen voor de Zuidelijke oceaan

Bescherming van de zuidelijke oceaan

Drie koningspinguïns in Antarctica
Drie koningspinguïns in Antarctica