Het Scheepvaartmuseum

Het verhaal van de walvis

Van zeemonster tot beschermd zoogdier

In de 16e eeuw wisten mensen nog maar weinig van walvissen. Ze vonden het vooral griezelige zeemonsters. Dat veranderde toen de Nederlandse zeeman Willem Barentsz op ontdekkingstocht ging naar de Noordelijke IJszee. Hij zag hoeveel walvissen daar waren en hoe makkelijk ze zich lieten vangen. Daarna gingen steeds meer mensen op walvisjacht, omdat je geld kon verdienen met de baleinen en de olie uit het spek van de walvis. 

In de 19e eeuw stopte Nederland met de walvisvaart. Maar toen er na de Tweede Wereldoorlog aan van alles gebrek was, begon de jacht opnieuw. In 1964 voer de laatste walvisvaarder uit onder Nederlandse vlag. Milieubewegingen over de hele wereld waren inmiddels in actie gekomen tegen de walvisvaart. Tegenwoordig is er veel verzet tegen de jacht op walvissen. De walvis dreigt uit te sterven en de jacht is wreed. 

Het verhaal van de walvis laat je zien hoe we door de eeuwen heen naar de walvis hebben gekeken. Je leert alles over de walvisjacht en hoe die de walvis tot een bedreigde diersoort heeft gemaakt. 

Het verhaal van de walvis is bedoeld voor (groot)ouders met kinderen vanaf 6 jaar. Deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

Het Scheepvaartmuseum

Kattenburgerplein 1

1018 KK

Amsterdam

Tel:(020 52 32 222

Contact en route