Soja monocultuur naast Cerrado-landschap Ribeiro Gonçalves Piauí, Brazilië

Hoeveel soja eet jij?

Dacht je dat soja alleen voor vegetariërs was? Think again! Het grootste deel van alle soja wordt verwerkt in veevoer. Dus voor elke kippenpoot, plak kaas of karbonade die je eet, kan soja zijn gebruikt waar bos voor is gekapt.

Verborgen soja

Weet je dat een gemiddelde inwoner van Europa jaarlijks 61 kilo soja eet? Daarvan zit 93 procent in het veevoer van de dieren die aan de bron staan van ons vlees, de melk en eieren die we iedere dag eten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mapping the soy supply chain in Europe’ van onderzoek- en adviesbureau Profundo in opdracht van WNF.

Via de vlees- en zuivelproducten die we dagelijks consumeren, eten we dus indirect grote hoeveelheden ‘verborgen’ soja. En dan gaat het om flinke hoeveelheden. Zo heeft een kip maar liefst 109 gram soja nodig voordat die bij de slacht 100 gram kipfilet oplevert. Eieren bevatten per stuk van 55 gram gemiddeld 35 gram verborgen soja. Een hamburger bestaat per 100 gram voor iets minder dan de helft uit verborgen soja. Zelfs kaas bevat per ons 25 gram verborgen soja.

Verantwoorde soja 

Soja als voedzaam, eiwitrijk gewas is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde voedselketen. Maar de vraag naar soja groeit in rap tempo en als we niet oppassen, wordt bijzondere natuur in Latijns-Amerika, zoals het Amazonewoud of de savannes van de Cerrado, zonder pardon omgezet in landbouwgebied. Met alle gevolgen van dien voor de mooie maar kwetsbare natuur en diersoorten, zoals de jaguar. Maar ook kleine boeren worden van hun land verdreven om plaats te maken voor grootschalige sojateelt, die weinig werkgelegenheid oplevert.
WNF is niet tegen de teelt van soja, maar vindt wel dat dit op een verantwoorde manier moet gebeuren.

Duurder?

Sommige mensen zijn bang dat gecertificeerde soja duurder is dan gewone soja. Onderzoek wijst uit dat levensmiddelen waarin verantwoord geproduceerde soja is verwerkt nauwelijks duurder hoeven te zijn. Op de prijs van een kilo rundvlees scheelt het 0,18 eurocent. Een kipfilet kan tot 0,17 eurocent duurder uitvallen, een kilo kaas 0,10 eurocent. De prijs van een ei kan 0,01 eurocent omhoog gaan.

Wat kun jij doen? 

Eet minder dierlijke eiwitten

Op termijn moeten we onze consumptie van vlees en andere dierlijke producten verminderen. Goed voor de natuur, maar ook omdat ons eetpatroon nu vaak al meer dierlijke eiwitten bevat dan wordt aanbevolen door De Gezondheidsraad.

Vraag om meer verantwoorde soja

WNF vindt dat bedrijven die soja verwerken in hun producten op korte termijn alleen nog soja moeten gebruiken die op verantwoorde wijze is geteeld. Jij kunt daaraan bijdragen door je favoriete winkel, merk of restaurant te vragen alleen nog verantwoorde soja te gebruiken. De campagne #hiddensoy biedt de mogelijkheid dit onderwerp via social media onder de aandacht te brengen.

De verborgen wereld van soja

Ontdek hoeveel soja er in je dagelijkse producten zit.

Infographic Hoeveel soja eet jij?