Programmeren van de route van een ecodrone, Nepal

Gadgets voor natuurbescherming

WNF werkt wereldwijd in uitgestrekte natuurgebieden. We zetten ons in voor diersoorten die niet altijd even makkelijk te onderzoeken en beschermen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze zich maar zelden laten zien, omdat ze enorme afstanden afleggen of omdat de omstandigheden gevaarlijk zijn. Gelukkig helpen veel nieuwe technieken ons de natuur beter in kaart te brengen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen. 

Zenders en camera's

Om te weten welke maatregelen het hardst nodig zijn en op welke plekken, is het van belang inzicht te hebben in de leefwijze van bedreigde diersoorten. Wat zijn hun belangrijkste leefgebieden, waar liggen hun trekroutes en welke gevaren komen ze onderweg tegen? Om hier een goed beeld van te krijgen, voorzien we dieren van zenders en soms zelfs camera's. Bijvoorbeeld blauwvintonijnen, zwarte neushoorns, rivierdolfijnen, ijsberen, zeeschildpadden, walvissen en leeuwen.

Geolocatie bij ijsberen

Willen we de toekomst van de ijsbeer veilig stellen, dan moeten we zijn belangrijkste leefgebieden beter beschermen. Om bijvoorbeeld de plekken waar de vrouwtjes hun jongen krijgen te monitoren, doen we onderzoek met behulp van zenders en luchtopnamen. Ook gebruiken we geolocatie-oormerken. Deze kleine computers helpen bij het verzamelen van gegevens over temperatuur, daglicht en de geografische locatie van de ijsberen.

Satelliet ziet hotspots

Sommige zeeschildpadden zijn voorzien van een satellietzender. Daarmee verzamelen we informatie over de verschillende routes die ze afleggen. De gegevens wijzen hotspots aan waar veel schildpadden voorkomen. Als daar vissers actief zijn, is er groot risico dat schildpadden als bijvangst in de netten terechtkomen. Zo weten we welke plekken beter beschermd moeten worden.

Flitspaal in natuurgebied

De vooruitgang in de fotografie is niet alleen fijn voor (natuur)fotografen, maar ook voor onze rangers. Dankzij cameravallen kunnen zij zien welke dieren waar zijn, of dat een zeldzaam dier jongen heeft gekregen. Zo toonde een korte, maar zeer bijzondere video van een Siberische tijgerin en haar twee stoeiende welpen voor het eerst aan dat de ernstig bedreigde diersoort zich vanuit Rusland weer vestigt in China.

Sporenonderzoek met DNA

In 2014 is het gelukt om het DNA van een ijsbeer uit voetsporen in de sneeuw te halen. Deze methode geeft snel en relatief goedkoop extra informatie die hard nodig is om het leefgebied van ijsberen goed te beschermen.

Foto-identificatie van zeeschildpadden

Om zeeschildpadden te identificeren werden voorheen tags gebruikt, die de schildpad als een label aan zijn flipper bevestigd kreeg. Dat veroorzaakte stress bij het dier en het kostte de onderzoekers veel tijd. Daarnaast verloren de dieren de tags nog wel eens. Foto-identificatie is een nieuwe methode waarbij de zijkant van de kop wordt gefotografeerd. Daarmee kunnen onderzoekers snel vaststellen om welke schildpad het gaat, zonder overlast voor het dier.

Drones tegen stropers

Helaas gebruiken stropers ook steeds meer geavanceerde technologie, zoals infraroodcamera’s en automatische wapens. Dat vraagt om innovatieve middelen in de strijd tegen wildlife crime. Zo patrouilleren we met eco-drones vanuit de lucht boven natuurparken. Een drone kan in een uur een gebied verkennen waar een ranger een dag over loopt of uren voor moet rijden.

Topless garnalennet

Ook bijvangst in de visserij is een probleem waarbij nieuwe technologie uitkomst kan bieden. Zo werken we samen met Innovatiecentrum Stellendam aan een pilot met een innovatief garnalennet. Het topless garnalennet moet voorkomen dat (met name jonge) vissen onbedoeld eindigen als bijvangst.

Robot Thomas onderzoekt Britse zeeën

Het Britse WNF onderzoekt de gezondheid van de zee met behulp van robot Thomas. De drijvende robot is voorzien van de nieuwste technologische snufjes, sensoren en camera’s. Sinds 2013 verzamelt Thomas belangrijke gegevens over de Britse wateren. Zo meet hij onder meer het zoutgehalte, de temperatuur en geluid in het water. Ook maakt hij foto’s en filmpjes van dolfijnen en ander zeeleven.

Camera's geven inzicht in leven walvis

Hoe ziet een dag uit het leven van een walvis eruit? Om dat te ontdekken voorzien wetenschappers walvissen in de zeeën rond de Zuidpool van camera’s en sensoren. Dit levert een hoop nieuwe kennis op over het gedrag van de zachtaardige zeereuzen en welke gebieden voor hen belangrijk zijn. Kennis die van groot belang is om de dieren beter te kunnen beschermen.

Oplossingen voor mens-dierconflicten

"Verboden voor olifanten". Was het maar zo eenvoudig.

Het aantal (dodelijke) confrontaties tussen mensen en wilde dieren als de tijger, olifant en ijsbeer neemt toe. Dit komt voornamelijk doordat er voor deze dieren steeds minder leefgebied zonder mensen overblijft. Om mens en dier te beschermen en het draagvlak onder de lokale bevolking voor natuurbescherming te behouden, is het belangrijk hier iets aan te doen. Met de Human Wildlife Conflict Tech Challenge daagt WNF mensen met verstand van technologie uit om vernieuwende oplossingen te bedenken voor mens-dierconflicten. De deelnemers met de beste ideeën krijgen een geldbedrag om hun plan verder te ontwikkelen en in de praktijk te testen.

Stoplicht waarschuwt zeeschildpad

Valse karetschildpad gevangen in visnet

WNF is bezig met het ontwikkelen en testen van een nieuwe techniek om te voorkomen dat zeeschildpadden in visnetten terechtkomen. De netten worden voorzien van LED-lichtjes, die zichtbaar zijn voor zeeschildpadden maar niet voor vissen. De resultaten lijken veelbelovend: bij tests met het waarschuwingslicht kwamen 60 procent minder schildpadden in de netten terecht.