Zeeschildpad in oceaan eet plastic

Plastic Free Ocean-programma met Impact Hub

WNF ondersteunt startende ondernemingen die een veelbelovend initiatief hebben om de stroom van plasticvervuiling naar de oceanen te verminderen. Het Plastic Free Ocean accelerator-programma is een gezamenlijk initiatief met Impact Hub Amsterdam. Gedurende 7 maanden werken ondernemers samen met mentoren, experts en investeerders uit de gecombineerde netwerken van WNF en Impact Hub. Zo kunnen ze een internationale sprong voorwaarts maken met hun start-up.

De start-ups stellen zich voor

Portret van team

Plastic Road

"Ons concept draait om een geprefabriceerde weg, die hol is en gemaakt van gerecycled plastic. Omdat het een lichtgewicht en modulair ontwerp is, wordt het bouwproces van een weg veel sneller en efficiënter dan dat van een ‘gewone’ weg. Bovendien is de Plastic Road bestand tegen chemicaliën en extreme weersomstandigheden: temperaturen als -40 en 80 °C zijn geen probleem voor de weg, die ook nog eens praktisch onderhoudsvrij is. We schatten dat onze wegen 3 keer zo lang meegaan als traditionele wegen. Dat betekent natuurlijk ook minder werk aan de weg en dus minder files."

Portret van team

By the Ocean We Unite

"Door zeilexpedities te organiseren, het maken van inspirerende documentaires en het geven van lezingen en workshops willen we mensen, de zakenwereld en overheden bewust maken van hét grote probleem van onze oceanen: plastic soep. We willen kennis over de oorzaken en consequenties van plasticvervuiling door wetenschappelijk onderzoek vergroten. Om te voorkomen dat het probleem nóg groter wordt, geven we consumenten praktische tips om hun gedrag in positieve zin aan te kunnen passen. En om onze eigen impact te vergroten werken we samen met individuen en organisaties die onze ambitie delen: het beschermen van de mens, onze oceanen en de flora en fauna tegen (verdere) plasticvervuiling."

Portret van oprichter Ioniqa

Ioniqa

"Wij zijn een technisch-chemisch bedrijf dat wil bijdragen aan het ontwikkelen van een circulaire economie door het produceren van magnetische, slimme materialen en scheidingsmethodes. Neem bijvoorbeeld onze depolymerisatietechniek: die haalt kleurmiddelen en onzuiverheden uit PET-plastic zodat je een puur product overhoudt, dat weer gebruikt kan worden om voedselverpakkingen te produceren. Op die manier ‘sluit je de cirkel’. We richten ons nu vooral op PET, maar zijn bezig om uit te breiden naar het oneindige recyclen van andere materialen zoals bijvoorbeeld textiel en tapijten."

Portret oprichter Searious Business

Searious Business

"Wij geloven in de kracht van innovatie en ondernemerschap. Als je die twee samenbrengt, kun je complexe milieukwesties helpen aanpakken, zoals het massale gebruik van plastic. We werken samen met producenten en bedrijven om hen aansprakelijk te houden en als voorbeeld te gebruiken van hoe het wél moet. Die partijen moeten hun ‘cirkels sluiten’ en hun negatieve impact op de oceanen verminderen. Wij evalueren het gebruik van plastic en creëren economisch aantrekkelijke alternatieven. We laten ons leiden door de volgende principes: rethink, reuse, recycle, redesign en re-train. Dat laatste principe willen we inzetten om zowel producenten en consumenten na te laten denken over hun eigen gebruik van plastic."

Portret van oprichter SBS

Straw by Straw

"Elk jaar worden er bijna 3 miljard plastic rietjes gebruikt in Nederland. Veel van deze rietjes belanden niet in de recyclebak maar op vuilnisbelten, op onze kusten en in de oceaan. Onze oceanen drijven al vol met plastic dat maar één keer wordt gebruikt. Na het zien van een video van een zeeschildpad die plastic rietjes vast had zitten in zijn neus, zijn we gaan kijken naar leuke en duurzame alternatieven voor plastic rietjes. We hebben een natuurlijk rietje en zelfs een eetbaar rietje ontworpen, gemaakt van zeewier en fruit. Al onze rietjes zijn biologisch geproduceerd en er zijn geen chemicaliën, bleek of plastic aan toegevoegd."

Portret van team

Van Plestik

"Wij gebruiken plastic afval als grondstof voor onze 3D-printers. In Nederland maken we al unieke producten van hoge kwaliteit van zulk afval, zoals meubels. We willen het probleem van plastic wereldwijd aanpakken door lokale ondernemers op weg te helpen. Op veel plaatsen in de wereld wordt geen mogelijkheid tot het recyclen van je afval aangeboden. Met onze 3D-printers kun je de ‘cirkel sluiten’ door dat afval gelijk te hergebruiken. Op die manier kunnen ondernemers aan de slag gaan met het produceren van nuttige objecten en tegelijkertijd plasticvervuiling tegengaan."

Portret van team

Upp!

"Wij toveren plastic afval om tot milieuvriendelijk en duurzame bouwmaterialen die niet rotten, splinteren of lekken. De materialen gaan langer dan 50 jaar mee en kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld boulevards, dakterrassen en balkons. Ze zijn goedkoop om te onderhouden, betaalbaar en duurzaam. We zijn er trots op dat we in Zuidoost-Azië al een grote afzetmarkt hebben opgebouwd door de materialen te importeren uit Europa. Onze volgende stap is om daar lokale productiehuizen op te zetten zodat we ook daar lokale plasticvervuiling tegen kunnen gaan."

Plastic soep: het probleem

Plastic soep: wat doet WNF?

Plastic op de Galapagoseilanden

Zorgwekkend veel plastic in lichaam walvissen

Booklet Impact Hub

Informatie en het programma van de samenwerking met Impact Hub Amsterdam en de ondernemers die zich gaan inzetten om de plastic... Lees meer
Plastic afval op een strand op het noorden van Spitsbergen. Dit plastic is aangespoeld uit de grote oceaanstromingen.