Thema's

Het Wereld Natuur Fonds werkt vanuit verschillende thema's aan natuurbescherming.

Oceanen

Oceanen beslaan ruim tweederde van het aardoppervlak. Er leven duizenden vissen, zeedieren en planten, en dagelijks worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Het economisch belang van de zee is groot; over de hele wereld zijn zo'n 200 miljoen mensen werkzaam in de visserij en het toerisme.

Bossen

In het bos leven ontelbare planten en dieren. De meeste soorten vind je in regenwouden. Bossen zijn het leefgebied van tijgers, neushoorns en orang oetans in Azië, van mensapen en olifanten in Afrika en van jaguars en luiaards in de Amazone. Over de hele wereld zijn vele planten, dieren en mensen direct afhankelijk van het bos voor hun voortbestaan.

Rivieren en meren

Water is een bron van leven - zowel voor de natuur als voor de mens. Waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, rivieren en mangrovebossen behoren met hun enorme rijkdom aan plant- en diersoorten tot de meest waardevolle natuur op aarde. Tegelijkertijd is water de eerste levensbehoefte van de mens. 

Klimaatverandering

De aarde is één groot samenhangend ecosysteem waarin het klimaat een sleutelrol speelt. Het zorgt voor een natuurlijk evenwicht waar de natuur op is afgestemd en waar (meestal geleidelijke) veranderingen bijhoren. Inmiddels staat echter vast dat het klimaat onnatuurlijk snel verandert door de grote hoeveelheden CO2 die wij in de atmosfeer brengen. Dit heeft grote gevolgen voor het leven op aarde.

Wildlife crime en stroperij

Stropen van bedreigde wilde dieren en planten is een grote bedreiging voor het voortbestaan van vele dier- en plantensoorten. Dat komt onder andere door de groeiende vraag uit Azië naar producten van bedreigde dieren.

Foute souvenirs

De Nederlandse douane neemt elk jaar souvenirs in beslag die zijn gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. Omdat de internationale handel in die souvenir verboden is of omdat niet de juiste vergunning getoond kan worden. De douane kan ook een boete geven.

Voetafdruk

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. Je voetafdruk is een manier om te laten zien hoe groot jouw ruimte is.