Zonlicht op het koraal door het water in het Great Barrier Reef, Australie

Thema's

Het Wereld Natuur Fonds werkt vanuit verschillende thema's aan natuurbescherming.

Oceanen

Oceanen beslaan ruim tweederde van het aardoppervlak. Er leven duizenden vissen, zeedieren en planten, en dagelijks worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Het economisch belang van de zee is groot; over de hele wereld zijn zo'n 200 miljoen mensen werkzaam in de visserij en het toerisme.

Bossen

In het bos leven ontelbare planten en dieren. De meeste soorten vind je in regenwouden. Bossen zijn het leefgebied van tijgers, neushoorns en orang-oetans in Azië, van mensapen en olifanten in Afrika en van jaguars en luiaards in de Amazone. Over de hele wereld zijn vele planten, dieren en mensen voor hun voortbestaan direct afhankelijk van het bos.

Rivieren en meren

Water is een bron van leven - zowel voor de natuur als voor de mens. Waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, rivieren en mangrovebossen behoren met hun enorme rijkdom aan plant- en diersoorten tot de meest waardevolle natuur op aarde. Tegelijkertijd is water de eerste levensbehoefte van de mens. 

Koeien in de wei bij een boerderij, met wolkenlucht en gele bloemen op de voorgrond

Natuur en landbouw

Hoe kunnen natuur en landbouw floreren? Wereldwijde voedselproductie gaat nu vooral ten koste van de natuur en biodiversiteit. Er ligt een grote uitdaging om de natuur te beschermen én voldoende voedsel te produceren binnen de grenzen van onze planeet.

Klimaatverandering

De aarde is één groot samenhangend ecosysteem waarin het klimaat een sleutelrol speelt. Het zorgt voor een natuurlijk evenwicht waar de natuur op is afgestemd en waar (meestal geleidelijke) veranderingen bijhoren. Inmiddels staat echter vast dat het klimaat onnatuurlijk snel verandert door de grote hoeveelheden CO2 die wij in de atmosfeer brengen. Dit heeft grote gevolgen voor het leven op aarde.

Wildlife crime en stroperij

De illegale jacht op bedreigde wilde dieren (stroperij) legt een grote druk op het voortbestaan van vele diersoorten. Dat komt onder andere door de groeiende vraag uit Azië naar producten van bedreigde dieren.

Conflicten tussen mensen en wilde dieren

Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde, verliezen wilde dieren niet alleen ruimte maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met lokale bevolking. Het aantal conflicten en ongelukken tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe.

Mens-dierconflicten

Foute souvenirs

De Nederlandse douane neemt elk jaar souvenirs in beslag die zijn gemaakt van bedreigde planten- en diersoorten. Omdat de internationale handel in die souvenirs verboden is of omdat niet de juiste vergunning getoond kan worden. De douane kan ook een boete geven.

Voetafdruk

Mensen hebben steeds meer ruimte nodig om te leven. Ruimte om te wonen, om voedsel te verbouwen, zich te vervoeren, vakantie te vieren en afval te verwerken. De mens concurreert met de natuur om de beschikbare ruimte. Je voetafdruk is een manier om te laten zien hoe groot jouw ruimte is.