Een regenboog in het tropisch regenwoud bij Berau op Indonesisch Borneo

Bossen

In het bos leven ontelbare planten en dieren. De meeste soorten vind je in regenwouden. Bossen zijn het leefgebied van tijgers, neushoorns en orang-oetans in Azië, van mensapen en olifanten in Afrika en van jaguars en luiaards in de Amazone. Over de hele wereld zijn vele planten, dieren en mensen direct afhankelijk van het bos voor hun voortbestaan.

Maar bossen zijn meer dan leefgebied alleen. Ze zorgen voor regen, filteren zoetwater en houden de bodem vast. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: bossen houden enorme hoeveelheden koolstof vast en leveren zuurstof.

Bedreigingen voor bossen

Bescherming van bossen

Woudreus in het oerwoud van Juruena National Park in Brazilië

Bossen uitgelicht

Met visooglens gemaakte luchtfoto van een bos dat is overstroomd met zwart water in het Rio Negro reservaat, Amazone, Brazilië

Amazone

De bossen in de Amazone spelen een belangrijke rol in het reguleren van ons klimaat wereldwijd. Ze slaan 90 tot 140 miljard ton koolstof op, goed voor de wereldwijde CO2-emissie van 10 jaar.

Lees meer

Borneo

Op Borneo, in Zuidoost-Azië, leeft zo'n 6% van alle plant- en diersoorten op aarde. Zoals de orang-oetan, Aziatische olifant en de immense Rafflesiabloem.

Lees meer

Centraal-Afrika

In Centraal-Afrika ligt het Congobekken; een indrukwekkend regenwoud dat na de Amazone het grootste woud ter wereld is met de een-na-langste rivier, de Congorivier.

Lees meer