Vrouw en kind oog in oog met Afrikaanse olifant bij hek

Conflicten tussen mensen en wilde dieren

Het zal je maar gebeuren: je mooie groene akkertje in één nacht door een olifant verwoest, en de watertank van zijn stellage getrokken. Een sneeuwluipaard heeft je schapen te grazen genomen, of een vos je kippen. En ijsberen op straat die je afval komen ‘opruimen’ heb je ook liever niet. De hond aangevallen door een tijger, je kind levensgevaarlijk gewond, of erger nog…

Gevecht om de ruimte

Wilde dieren zien hun leefgebied steeds kleiner worden en hun trekroutes doorkruist. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die almaar meer natuur in cultuur brengen, bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij wilde dieren te wonen en werken. De dieren verliezen zo niet alleen ruimte maar ook prooien. Ze gaan buiten beschermde gebieden op zoek naar ruimte en voedsel, waarbij ze in aanraking komen met lokale bevolking. Het aantal conflicten en ongelukken tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe.

Vergelding en voorzorg

Vaak gaan mensen die dit regelmatig overkomt uit vergelding en voorzorg over tot het doden van de boosdoener. Human Wildlife Conflict (HWC) speelt vooral op het platteland. Mensen in ontwikkelingslanden lijden er het meeste onder omdat zij voor hun levensonderhoud vaak helemaal afhankelijk zijn van hun oogsten of hun vee. De invloed die een ongeluk met een wild dier op hun leven heeft is enorm. De schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s per jaar.

Jaarlijks overlijden alleen al in India 400 mensen door toedoen van olifanten en worden zo'n 100 olifanten die de oogst hebben vernield, gedood. Diersoorten die al bedreigd zijn zoals de tijger en de olifant, kunnen dat er, naast alle andere bedreigingen, niet bij hebben. In Azië zijn de conflicten tussen mensen en olifanten inmiddels een van de grootste bedreigingen voor olifanten geworden.

Wat doet WNF tegen mens-dierconflicten?

Lees hier hoe Surya en Kaushala Budha in Nepal hun huis en rijstvoorraad kwijtraakten door een olifant.

Aziatische olifant bij defect schrikdraad, Nilgiris, India
Aziatische olifant bij defect schrikdraad, Nilgiris, India
Jonge ijsbeer zoekt naar voedsel op vuilnisbelt, Arviat, Canada
Jonge ijsbeer zoekt naar voedsel op vuilnisbelt, Arviat, Canada
Door savanneolifanten verwoeste watertank, Namibië
Door savanneolifanten verwoeste watertank, Namibië

Harm en de Chilipepers

Harm Edens zag in Kenia hoe chilipepers worden ingezet tegen olifanten die dorpen bedreigen.