Vissen zwemmen in het Great Barrier Reef

Oceanen

Oceanen beslaan ruim tweederde van het aardoppervlak. Er leven duizenden vissen, zeedieren en planten, en dagelijks worden er nog nieuwe soorten ontdekt. Het belang van de zee is groot; over de hele wereld zijn miljoenen mensen werkzaam in de visserij en het toerisme. Bijna 3 miljard mensen zijn van vis afhankelijk voor hun voedsel.

Wat de tropische regenwouden zijn op het land, zijn de koraalriffen voor de oceaan: leefgebieden met een ongekende soortenrijkdom. Koraalriffen zijn de kraamkamers van de zee, zó rijk zijn ze aan planten en dieren.

Feitjes over de zee

  • Als we het zeewater onder de mensen zouden verdelen, krijgt iedereen 450 miljard liter.
  • De hoogste berg ter wereld is de Mauna Kea bij Hawaï. Hij meet 10.200 m. Maar omdat het grootste deel (6.000 m) onder de zeespiegel ligt, wordt hij niet als hoogste berg erkend.
  • Het diepste punt ter wereld is de Marianentrog: 10.911 m diep.
  • Koraal is een kolonie diertjes (koraalpoliepen) die verwant zijn aan de zeeanemonen.

Meer over oceanen

Zonlicht op het koraal door het water in het Great Barrier Reef, Australie

Oceanen uitgelicht

Caribisch gebied

Sinds de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba in 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn geworden, heeft ons land er veel kleurrijke tropische natuur bij.

Koraaldriehoek Azië

De zeeën rond de (ei)landen in Zuidoost-Azië herbergen een van de kleurrijkste plekken op aarde: de onderwaterwereld van de Koraaldriehoek.

Zuidelijke Oceaan

Antarctica is het zuidelijkste puntje van de aarde. Samen met de wateren tot aan zuid-Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika noemen we dit gebied de Zuidelijke oceaan.

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.

Een kijkje nemen in deze wonderlijke oceanen?

boek wonderlijke oceanen, te koop in WNF webshop

Misschien is het fotoboek 'Wonderlijke Oceanen' wat voor jou. Ook leuk om cadeau te geven! Steun tegelijkertijd WNF met het beschermen van deze 'wonderlijke oceanen'!

Bestel