Vissen zwemmen in het Great Barrier Reef

Bescherming van oceanen

Het Wereld Natuur Fonds zet zich samen met overheden, vissers, andere ondernemers en de plaatselijke bevolking in voor duurzame alternatieven in de visserij en betere bescherming van zeegebieden.

Duurzame visserij

Duurzame visserij betekent dat de soort waarop gevist wordt niet overbevist is, dat de natuur zo min mogelijk belast wordt en dat er zo min mogelijk bijvangst is. Samen met overheden, vissers en de plaatselijke bevolking werken we op verschillende plekken ter wereld aan duurzame alternatieven in de visserij, bijvoorbeeld ontsnappingsluiken voor zeeschildpadden in visnetten. Daarnaast adviseren we consumenten om voor duurzaam gevangen (MSC) of verantwoord gekweekte (ASC) vis te kiezen.

Een voorbeeld dat wereldwijd succes heeft, is het omwisselen van traditionele J-vormige vishaken voor zogenoemde cirkelhaken of C-haken. Dat vermindert de bijvangst van zeeschildpadden met wel 80 procent, zonder dat het ten koste gaat van de vangst.

Beschermde zeegebieden

WNF werkt aan netwerken van beschermde zeegebieden om onderwaternatuur te herstellen en te beschermen. Binnen een netwerk van beschermde zeegebieden zullen bepaalde gebieden volledig met rust moeten worden gelaten. Zo krijgen het koraal, de vissen en andere dieren onder water rust. In andere gebieden kan bescherming heel goed samengaan met duurzaam gebruik. Deze netwerken van beschermde zeegebieden zijn wereldwijd effectief in herstel van populaties en hun leefgebieden.

Op dit moment is wereldwijd 5 procent van de zee beschermd gebied. WNF streeft ernaar dat in 2020 minstens 10 procent van de zee beschermd gebied is. In al onze oceaanprojecten werken we aan meer beschermde zeegebieden.

Klimaatverandering tegengaan

Samen met overheden, consumenten en bedrijven werkt WNF aan groene energie, beleidsbeïnvloeding en het tegengaan van ontbossing, om klimaatverandering te voorkomen. We gaan in gesprek met beleidsbepalers op (inter)nationaal, regionaal en lokaal niveau om het verminderen van de CO2-uitstoot hoog op de agenda te krijgen. Daarnaast doen we onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering en naar effectieve manieren om die gevolgen aan te pakken.

Met oceanenteams werken we aan aanpassing: door het leven in zee te herstellen, is het beter bestand tegen klimaatverandering. Zo planten we mangroves terug en kweken we koraal op. Een gezond koraalrif lijdt helaas ook onder opwarming, maar de kans dat een deel overleeft en later weer kan uitgroeien is veel groter. Dat is niet alleen gunstig voor de natuur, maar ook voor de mens. Mangroves en koraalriffen zij nkraamkamers voor het oceaanleven, een belangrijke bron van voedsel en bieden bovendien bescherming tegen de kracht van de zee.

Help mee de oceanen te beschermen en geef een gift

Wat doet WNF tegen de plasticvervuiling in de oceanen?

Wat kun jij doen tegen plasticvervuiling?

Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel

Wegwerpbekertje > herbruikbare beker

Plastic rietje > geen rietje of herbruikbaar rietje van RVS of glas

IJsbekertje > ijshoorntje

Plastic wegwerptasje >  herbruikbare boodschappentas

Plastic vuilniszak > vuilniszak van biologisch afbreekbaar materiaal

Vershoudfolie > herbruikbare folie met bijenwas

Plastic wegwerp drinkflesje > flesje van herbruikbaar materiaal

En verder: doe eens mee met een (beach) cleanup bij jou in de buurt of organiseer er zelf een!

Download de app

Met de My Little Plastic Footprint-app van de Plastic Soup Foundation kun je je kennis over de plastic soep vergroten en je eigen plastic footprint verkleinen. Met de app kun je daarna precies zien hoe jouw plastic footprint kleiner en kleiner wordt. Download 'm hier!

Vervuilde zee, plastic spullen drijven aan het wateroppervlak

Oceanen uitgelicht

Caribisch gebied

Sinds de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba in 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn geworden, heeft ons land er veel kleurrijke tropische natuur bij.

Koraaldriehoek Azië

De zeeën rond de (ei)landen in Zuidoost-Azië herbergen een van de kleurrijkste plekken op aarde: de onderwaterwereld van de Koraaldriehoek.

Zuidelijke Oceaan

Antarctica is het zuidelijkste puntje van de aarde. Samen met de wateren tot aan zuid-Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika noemen we dit gebied de Zuidelijke oceaan.

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.