Zeeschildpad zit verstrikt in vissersnet met zijn snuit erdoorheen

Plastic soep

Per jaar komt meer dan 5 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt alleen uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep.

Dodelijk voor dieren

Doordat de stukjes plastic in vervuild water liggen, worden ze steeds giftiger. Zeedieren zien ze aan voor voedsel, wat ze vaak met de dood moeten bekopen. Ze raken vergiftigd of stikken in een plastic voorwerp. De dieren bovenaan de voedselketen, zoals haaien, orka’s en ijsberen, krijgen erg veel gif binnen doordat hun prooidieren giftig plastic eten. De gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben een enorme invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem.

Gif in ons voedsel

Er is onderzoek gedaan naar de impact van plastic afval op meer dan 660 diersoorten, van het kleinste plankton tot de grootste walvissen. Maar ook dieren daar tussenin, zoals de vis en schaaldieren waar wij mensen van eten. Ons voedsel uit zee blijkt verontrustend veel gif te bevatten. Dit terwijl circa 2 miljard mensen wereldwijd van zee afhankelijk zijn voor hun voedsel.

Meeste plastic afval komt uit Azië

Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis komt er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Veruit het grootste deel hiervan komt van een kleine groep landen, met name in Azië (zie onderstaande wereldkaart). De economie van deze landen groeit momenteel hard, maar de afvalverwerking is niet goed geregeld. De 20 meest vervuilende landen zorgen samen voor 83% van de wereldwijde plasticvervuiling.

Zo'n 155 miljoen ton wegwerpplastic per jaar

Volgens de Plastic Soup Foundation wordt op dit moment jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggeggooid. De meeste plastics zijn niet afbreekbaar. De hoeveelheid plastic afval in de wereld groeit dus in ontstellend tempo. Verwacht wordt dat de plasticproductie de komende jaren nog enorm zal toenemen, doordat de wereldbevolking en economie steeds verder groeien.

Wat doet WNF tegen het plasticprobleem?

Help mee de oceanen te beschermen en geef een gift

Plastic soep: wereldkaart van geschatte plasticvervuiling per land. Een klein aantal landen, vooral in Azië, zorgt voor 83% van alle plasticvervuiling.

Het gevaar van plasticvervuiling

Zodra een zeeschildpadje uit het ei komt, maakt hij de gevaarlijkste reis van zijn leven: de reis van zijn nest naar de zee. Naast bedreigingen als roofdieren zorgt ook plastic er vaak voor dat zeeschildpadjes de zee niet kunnen bereiken. Kijk wat jij kunt doen tegen plasticvervuiling!

TEST JE WALVISKENNIS

Campagne-afbeelding met tekening van een walvis en allerlei logo's

DOE DE WALKWIS

Oceanen uitgelicht

Caribisch gebied

Sinds de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba in 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn geworden, heeft ons land er veel kleurrijke tropische natuur bij.

Koraaldriehoek Azië

De zeeën rond de (ei)landen in Zuidoost-Azië herbergen een van de kleurrijkste plekken op aarde: de onderwaterwereld van de Koraaldriehoek.

Zuidelijke Oceaan

Antarctica is het zuidelijkste puntje van de aarde. Samen met de wateren tot aan zuid-Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika noemen we dit gebied de Zuidelijke oceaan.

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.

Een kijkje nemen in deze wonderlijke oceanen?

boek wonderlijke oceanen, te koop in WNF webshop

Misschien is het fotoboek 'Wonderlijke Oceanen' wat voor jou. Ook leuk om cadeau te geven! Steun tegelijkertijd WNF met het beschermen van deze 'wonderlijke oceanen'!

Bestel