Zeeschildpad zit verstrikt in vissersnet met zijn snuit erdoorheen

Plastic soep

Per jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dit kost elk jaar miljoenen dieren het leven: vissen, vogels, schildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt alleen uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water, veranderen de oceanen in een plastic soep.

Dodelijk voor dieren

Doordat de stukjes plastic in vervuild water liggen, worden ze steeds giftiger. Zeedieren zien ze aan voor voedsel, wat ze vaak met de dood moeten bekopen. Ze raken vergiftigd of stikken in een plastic voorwerp. De dieren bovenaan de voedselketen, zoals haaien, orka’s en ijsberen, krijgen erg veel gif binnen doordat hun prooidieren giftig plastic eten. De gigantische hoeveelheden plastic in zee hebben een enorme invloed op de gezondheid van zeedieren en daarmee op het hele ecosysteem.

Gif in ons voedsel

Er is onderzoek gedaan naar de impact van plastic afval op meer dan 660 diersoorten, van het kleinste plankton tot de grootste walvissen. Maar ook dieren daar tussenin, zoals de vis en schaaldieren waar wij mensen van eten. Ons voedsel uit zee blijkt verontrustend veel gif te bevatten. Dit terwijl circa 2 miljard mensen wereldwijd van zee afhankelijk zijn voor hun voedsel.

Meeste plastic afval komt uit Azië

Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis komt er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Veruit het grootste deel hiervan komt van een kleine groep landen, met name in Azië (zie onderstaande wereldkaart). De economie van deze landen groeit momenteel hard, maar de afvalverwerking is niet goed geregeld. De 20 meest vervuilende landen zorgen samen voor 83% van de wereldwijde plasticvervuiling.

Zo'n 155 miljoen ton wegwerpplastic per jaar

Volgens de Plastic Soup Foundation wordt op dit moment jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggeggooid. De meeste plastics zijn niet afbreekbaar. De hoeveelheid plastic afval in de wereld groeit dus in ontstellend tempo. Verwacht wordt dat de plasticproductie de komende jaren nog enorm zal toenemen, doordat de wereldbevolking en economie steeds verder groeien.

Wat doet WNF tegen het plasticprobleem?

Help mee de oceanen te beschermen en geef een gift

Plastic soep: wereldkaart van geschatte plasticvervuiling per land. Een klein aantal landen, vooral in Azië, zorgt voor 83% van alle plasticvervuiling.

Het gevaar van plasticvervuiling

Zodra een zeeschildpadje uit het ei komt, maakt hij de gevaarlijkste reis van zijn leven: de reis van zijn nest naar de zee. Naast bedreigingen als roofdieren zorgt ook plastic er vaak voor dat zeeschildpadjes de zee niet kunnen bereiken. Kijk wat jij kunt doen tegen plasticvervuiling!

Wat kun jij doen tegen plasticvervuiling?

Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel

Wegwerpbekertje > herbruikbare beker

Plastic rietje > geen rietje of herbruikbaar rietje van RVS of glas

IJsbekertje > ijshoorntje

Plastic wegwerptasje >  herbruikbare boodschappentas

Plastic vuilniszak > vuilniszak van biologisch afbreekbaar materiaal

Vershoudfolie > herbruikbare folie met bijenwas

Plastic wegwerp drinkflesje > flesje van herbruikbaar materiaal

En verder: doe eens mee met een (beach) cleanup bij jou in de buurt of organiseer er zelf een!

Download de app

Met de My Little Plastic Footprint-app van de Plastic Soup Foundation kun je je kennis over de plastic soep vergroten en je eigen plastic footprint verkleinen. Met de app kun je daarna precies zien hoe jouw plastic footprint kleiner en kleiner wordt. Download 'm hier!

Vervuilde zee, plastic spullen drijven aan het wateroppervlak

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.