Zeeschildpad in oceaan eet plastic

Plastic soep: wat doet WNF?

Er bestaan meerdere ideeën om plastic uit de zee te halen, zoals het project The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Zulke acties zijn zeker nuttig, maar niet voldoende. Er komt jaarlijks immers meer plastic bij dan er nu al in zee drijft. Bovendien bestaat een flink deel uit microscopisch kleine stukjes die tot honderden meters diep in het water zweven. WNF vindt het op dit moment het belangrijkst die enorme plasticstroom naar zee een halt toe te roepen.

Voorbeeldprojecten in Aziatische steden

Meer dan de helft van het plastic dat in de oceanen terechtkomt, komt uit vijf Aziatische landen: China, Indonesië, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. De economie van deze landen groeit hard, maar de afvalverwerking is er slecht geregeld. Het is dus van groot belang deze te verbeteren.

WNF is gestart met een aantal voorbeeldprojecten in Azië. Hiermee willen we laten zien hoe een grote stad aan het water het plasticprobleem kan aanpakken. Het is de bedoeling dat de projecten tegelijkertijd bijdragen aan de bestaanszekerheid van de lokale bevolking. De steden waar we beginnen zijn Manado, Labuan Bajo (beide in Indonesië), Davao (Filipijnen) Phu Quoc (Vietnam) en Hong Kong (China).

We gaan een groep ondernemers helpen bedrijven op te zetten die in deze regio’s op vernieuwende manieren met recycling en vervanging aan de slag gaan. Oud plastic kan bijvoorbeeld als grondstof worden gebruikt voor 3D-printers. Dan wordt het lonend om plastic in te leveren in plaats van het weg te gooien. Samen met onder andere supermarkten wil WNF de consumenten in de steden bereiken. Het stadsbestuur kan een rol spelen op het gebied van handhaving en economische prikkels.

(tekst gaat verder onder de foto)

Mensen op een motorvoertuigje brengen plastic zakken naar de recycling, nabij Xi'an in het noorden van China.

Coastal Watch in Hong Kong

WNF en partnerorganisaties hebben in Hong Kong samen het project Coastal Watch opgezet. Met hulp van vrijwilligers en vissers inventariseren we hoe groot het plasticprobleem is op verschillende plaatsen en houden we opruimacties. Met name op plekken die belangrijk zijn voor de natuur, zoals mangroven, wadden, rotskusten en zandstranden. Daarnaast kijken we samen met bedrijven naar de mogelijkheden om minder afval te produceren, meer te recyclen en plastic verpakkingen te vervangen door andere materialen. Ook richten we ons op de bevolking, met voorlichting en verbindende campagnes die mensen oproepen om ‘nee’ te zeggen tegen wegwerpplastic. Lees meer op de website van WNF-Hong Kong (tekst in het Engels)

Ook elders in de wereld lopen succesvolle plasticprojecten van WNF, zoals in Rio de Janeiro (Brazilië), op de Galapagoseilanden (Ecuador) en op Bonaire (Caribisch Nederland).

Plasticproject in Rio de Janeiro

In Rio de Janeiro heeft WNF samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties een succesvol voorbeeldproject op poten gezet. We hebben een inwoner van de sloppenwijken geholpen een bedrijfje te starten dat plastic verzamelt en verwerkt tot een nieuwe grondstof. Zo komt het plastic niet in de Carioca Rivier en de Guanabara Baai terecht. Met een bijbehorende campagne maken we mensen bewust van het feit dat plastic waarde heeft en je het dus niet zomaar weg moet gooien.

Recycling op Bonaire

Bonaire, het meest exotische stukje Nederland, kampt ook met een groot plasticprobleem. Vooral op de oostkust van het eiland spoelt schrikbarend veel plastic aan. Samen met de Plastic Soup Foundation en lokale organisaties zijn we een proef gestart met de bouw van machines waarmee plastic gerecycled kan worden. Hiermee willen we producten maken die tot nog toe geïmporteerd werden. Dit helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook werkgelegenheid.

Vervanging door afbreekbare materialen

Natuurlijk moet het probleem ook nog dichter bij de bron worden aangepakt. Het is belangrijk de productie van plastic terug te dringen en in plaats daarvan gebruik te gaan maken van duurzame en afbreekbare materialen. Ook kan men bij het ontwerp van verpakkingen meer rekening houden met hergebruik van de grondstoffen. WNF-kantoren over de hele wereld werken hier samen met overheden en het bedrijfsleven aan.

Help mee de oceanen te beschermen en geef een gift

Succes tegen plastic op Galapagos

Zeeleguaan op rotsen in de branding, Galapagoseilanden, Ecuador

Ook de unieke natuur van de Galapagoseilanden wordt bedreigd door plasticvervuiling. WNF zet zich samen met de lokale bevolking in om dit probleem aan te pakken. Op Santa Cruz, het meest bevolkte eiland, hebben we gezamenlijk een gedegen systeem voor afvalinzameling en recycling opgezet. Daarnaast hielp WNF de regionale regering bij het opstellen van een verordening die het gebruik van wegwerpplastic op de Galapagoseilanden verbiedt. De aanpak op de Galapagos is een voorbeeld voor andere toeristische eilandgebieden. Lees meer over deze projecten

Recyclingproject in Rio de Janeiro

Beach cleanups

Toeristen verzamelen plastic afval tijdens een beach cleanup in het noorden van Spitsbergen. Het afval spoelt hier aan uit de oceaanstromen.

Voordat drijvend plastic in de grote oceaanstromen terechtkomt, wordt het grootste deel nog meerdere malen door de branding en vloed op het strand geworpen en later weer meegenomen. Tijdens lokale beach cleanups ruimen vrijwilligers het plastic op voordat de zee er weer vat op krijgt. WNF organiseert zulke opruimacties in veel van haar veldprojecten, zoals in de Cariben, de Koraaldriehoek en de Noordzee. Deze acties helpen overigens niet alleen om afval op te ruimen, maar ook om mensen bewust te maken van het probleem.

Wat kun jij doen tegen plasticvervuiling?

Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel

Wegwerpbekertje > herbruikbare beker

Plastic rietje > geen rietje of herbruikbaar rietje van RVS of glas

IJsbekertje > ijshoorntje

Plastic wegwerptasje >  herbruikbare boodschappentas

Plastic vuilniszak > vuilniszak van biologisch afbreekbaar materiaal

Vershoudfolie > herbruikbare folie met bijenwas

Plastic wegwerp drinkflesje > flesje van herbruikbaar materiaal

En verder: doe eens mee met een (beach) cleanup bij jou in de buurt of organiseer er zelf een!

Download de app

Met de My Little Plastic Footprint-app van de Plastic Soup Foundation kun je je kennis over de plastic soep vergroten en je eigen plastic footprint verkleinen. Met de app kun je daarna precies zien hoe jouw plastic footprint kleiner en kleiner wordt. Download 'm hier!

Vervuilde zee, plastic spullen drijven aan het wateroppervlak

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.