Zeeschildpad in oceaan eet plastic

Plastic op de Galapagoseilanden

Duizend kilometer uit de kust van Ecuador liggen de vulkanische Galapagoseilanden. Bekend om hun grote rijkdom aan dieren en planten die nergens anders voorkomen. Deze eilanden waren de bron van Darwins evolutietheorie en zijn nog steeds van onschatbare waarde voor wetenschap en natuur.

Het plasticprobleem op de Galapagos

Helaas wordt ook dit paradijs op aarde bedreigd door plasticvervuiling. Zowel onder de lokale bevolking als onder de vele toeristen op de Galapagos nam het gebruik van wegwerpproducten de afgelopen decennia enorm toe. Mede door gebrekkige afvalverwerking kwamen grote hoeveelheden plastic in zee terecht, waar ze het kwetsbare ecosysteem bedreigen.


Zelfs op de onbewoonde eilanden spoelt veel plastic aan. Langs de vloedlijn op een afgelegen strand telden mensen van WNF 1500 zichtbare plasticdeeltjes per vierkante meter. Regelmatig komen dieren om het leven doordat ze verstrikt raken in plastic afval of het opeten.

Van 4 miljoen plastic zakken naar nul

Vóór 2015 werden op de Galapagos elk jaar ongeveer 4 miljoen plastic tassen en 1,2 miljoen plastic en piepschuim wegwerpbakjes gebruikt. Dit lichte materiaal wordt makkelijk meegenomen door de wind en veel ervan kwam dan ook in de natuur en zee terecht.

WNF hielp de regionale regering een resolutie op te stellen om het gebruik van wegwerpproducten tegen te gaan. In februari 2015 kwam er een provinciale verordening die het gebruik van bepaalde soorten plastic verbiedt op alle Galapagoseilanden. Onder meer plastic wegwerptasjes, -bakjes, -servies en -bekertjes en piepschuim bakjes zijn niet meer toegestaan. WNF ondersteunde dit besluit met een voorlichtingscampagne onder de bevolking over de schadelijke effecten van plastic.

Van jaarlijks 4 miljoen plastic tassen naar nul is een groot verschil. Het resultaat wordt dan ook snel zichtbaar. Opzichters van Nationaal Park Galapagos rapporteren dat de plasticvervuiling op de kusten rond Santa Cruz al beduidend minder is geworden.

(tekst gaat verder onder de foto)

 Afvalrecycling op Santa Cruz, het eiland waar het grootste deel van de bevolking van de Galapagoseilanden woont

Vuilnismanagement op Santa Cruz

Het grootste deel van de bevolking van de Galapagos woont op het eiland Santa Cruz. Hier wordt jaarlijks ruim 5000 ton afval geproduceerd. Tot 2006 werd al dit afval gedumpt en verbrand op open stortplaatsen, zonder veiligheidsmaatregelen voor de natuur.

De laatste twaalf jaar hebben WNF en partnerorganisaties samengewerkt met de bevolking van Santa Cruz om dit belangrijke probleem aan te pakken. Er werd een gedegen systeem op poten gezet voor het verzamelen en recyclen van afval. WNF bood en biedt hierbij technische hulp en doneerde benodigde uitrusting.

Ook organiseerden we een uitgebreide voorlichtingscampagne onder volwassenen en scholieren over de beste manieren om afval te recyclen en de hoeveelheid zo klein mogelijk te houden. Recycleman, een superheld bedacht door leerlingen, werd een icoon onder scholieren op Santa Cruz. We werkten met meer dan 1500 kinderen van verschillende scholen en zijn nu een trainingsprogramma aan het opzetten voor docenten.

Samen met de bevolking van Santa Cruz bereikte WNF dat:

  • huishoudelijk afval wordt gescheiden in recyclebaar, niet-recyclebaar en organisch
  • meer dan 50 procent van al het afval gerecycled of gecomposteerd wordt, en dus niet meer naar de stortplaats gaat
  • zwerfafval in alle bewoonde gebieden wordt opgeruimd voordat het in de natuur terecht kan komen
  • gevaarlijk afval wordt gescheiden en opgehaald

Het project is zo succesvol, dat Santa Cruz nu zelfs wereldwijd wordt gezien als een toonaangevend voorbeeld voor afvalmanagement.


In 2014 bracht WNF een handleiding uit voor afvalmanagement in eilandregio’s, gebaseerd op de ervaringen op Santa Cruz. Deze gids bevat praktische richtlijnen om op kleine eilanden een goed systeem van afvalmanagement en recycling op te zetten.

Plastic soep: het probleem

Wat doet WNF verder om de oceanen te beschernen?

Help mee de oceaan te beschermen en geef een gift!

Een blauwvoetgent op een rots, Galapagoseilanden, Ecuador

Wat kun jij doen tegen plasticvervuiling?

Plastic tandenborstel > bamboe tandenborstel

Wegwerpbekertje > herbruikbare beker

Plastic rietje > geen rietje of herbruikbaar rietje van RVS of glas

IJsbekertje > ijshoorntje

Plastic wegwerptasje >  herbruikbare boodschappentas

Plastic vuilniszak > vuilniszak van biologisch afbreekbaar materiaal

Vershoudfolie > herbruikbare folie met bijenwas

Plastic wegwerp drinkflesje > flesje van herbruikbaar materiaal

En verder: doe eens mee met een (beach) cleanup bij jou in de buurt of organiseer er zelf een!

Download de app

Met de My Little Plastic Footprint-app van de Plastic Soup Foundation kun je je kennis over de plastic soep vergroten en je eigen plastic footprint verkleinen. Met de app kun je daarna precies zien hoe jouw plastic footprint kleiner en kleiner wordt. Download 'm hier!

Vervuilde zee, plastic spullen drijven aan het wateroppervlak

Oceanen uitgelicht

Caribisch gebied

Sinds de Caribische eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba in 10-10-2010 ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland zijn geworden, heeft ons land er veel kleurrijke tropische natuur bij.

Koraaldriehoek Azië

De zeeën rond de (ei)landen in Zuidoost-Azië herbergen een van de kleurrijkste plekken op aarde: de onderwaterwereld van de Koraaldriehoek.

Zuidelijke Oceaan

Antarctica is het zuidelijkste puntje van de aarde. Samen met de wateren tot aan zuid-Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika noemen we dit gebied de Zuidelijke oceaan.

Download de gratis VISWijzer


De VISwijzer-app is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de laatste versie.

Een kijkje nemen in deze wonderlijke oceanen?

boek wonderlijke oceanen, te koop in WNF webshop

Misschien is het fotoboek 'Wonderlijke Oceanen' wat voor jou. Ook leuk om cadeau te geven! Steun tegelijkertijd WNF met het beschermen van deze 'wonderlijke oceanen'!

Bestel