Augusto watervallen in de Juruena River, Juruena National Park, Brazilië.

Rivieren en delta's

Water voor leven

Water is een bron van leven - zowel voor de natuur als voor de mens. Waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, rivieren en mangrovebossen behoren met hun enorme rijkdom aan plant- en diersoorten tot de meest waardevolle natuur op aarde.

Tegelijkertijd is water de eerste levensbehoefte van de mens. Water om te drinken, om te recreëren, water om te vissen, water om ons voedsel te verbouwen, water om de producten te maken die we dagelijks gebruiken.

Wetlands

Waterrijke gebieden (wetlands) herbergen een enorme rijkdom aan planten en dieren. Bovendien kunnen ze veel water opnemen en afgeven. Zo kunnen wetlands voorkomen dat rivieren overstromen en fungeren ze bij droogte als zoetwaterreservoirs.

Rijkdom aan leven

Flamingo's, nijlpaarden, orang-oetans, jaguars, anaconda's, bevers: veel dieren leven in wetlands. Veel diersoorten komen alleen daar voor, zoals de Kafue lechwe, een antilopesoort in het stroomgebied van de Zambezi in Zambia. Andere dieren hebben wetlands nodig om zich te voeden als ze op doorreis zijn, zoals de drieteenstrandloper op de wadden voor de Nederlandse kust.

Natte kraamkamers

Wetlands spelen een belangrijke rol in de levenscyclus van talloze vissoorten. Het zijn de kraamkamers van de onderwaterwereld. Van alle vissen ter wereld wordt 65% geboren in ondiepe kustwateren en bovenlopen van rivieren. 

Feiten en cijfers

 • Zoetwater is schaars. Slechts 2,5% van al het water op aarde is
  zoet. Daarvan is maar 0,25% bruikbaar voor de mens, de rest zit vast in
  ijskappen en gletsjers.
 • Qua natuurlijke rijkdom zijn wetlands vergelijkbaar met
  koraalriffen en tropische regenwouden, gebieden met de grootste
  biodiversiteit.
 • Het aantal diersoorten in zoetwaternatuur is sinds 1970 met 76 procent afgenomen.

Bedreigingen voor rivieren en delta's

Bescherming van rivieren en delta's

Help mee en #protectwater

We hebben jouw stem dringend nodig! Waarom? Europa wil de bescherming van al onze meren, moerassen en rivieren afzwakken. Dat kunnen we niet laten gebeuren!

Een uitzicht van bovenaf op de Donau-rivier

Teken de petitie

Help mee dammen te verwijderen!

In heel Europa liggen duizenden ongebruikte dammen. Deze blokkades in de rivier versperren de weg voor vissen en vogels. Als we die dammen weghalen, laten we rivieren weer stromen en komt de natuur tot leven. Doe je mee?

Foto gemaakt voor de Frans Lanting Photo Award 2016

Help mee

Zambezi - Machtige Rivier in Wild Afrika

Het stroomgebied van de Zambezi is nu nog grotendeels intact, maar dat kan in rap tempo veranderen. De nog relatief ongeschonden wildernis is van groot belang voor veel diersoorten en de rivier de levensader voor zo’n 38 miljoen mensen.