De kop van een Sumatraanse tijger, Indonesië

Wildlife crime en stroperij

Stroperijcrisis

Stropen van bedreigde wilde dieren legt een steeds grotere druk op het voortbestaan van vele diersoorten. Dat komt onder andere door de groeiende vraag uit Azië naar producten van bedreigde dieren. 

In China en Vietnam neemt in rap tempo de welvaart toe. Daardoor kunnen steeds meer mensen statusverhogende 'luxe' producten kopen, zoals beeldhouwwerk van ivoor en tijgerwijn. Ook worden veel producten van bedreigde dieren nog steeds als souvenir verkocht. Bovendien zorgt het hardnekkige geloof in de geneeskrachtige werking van traditionele medicijnen ervoor dat veel bedreigde dieren worden gestroopt. Helaas heeft dit in de afgelopen jaren geleid tot een ware stroperijcrisis.

Illegale handel is big business

De handel in wilde dieren is gereguleerd via het CITES-verdrag en onderzoeksbureau TRAFFIC monitort de naleving ervan. Maar helaas wordt deze wettelijke bescherming vaak niet serieus genomen. Want de kans om gepakt te worden is klein, en de straffen zijn laag. Bovendien valt er heel veel geld te verdienen met wildlife crime.

Naar schatting gaat er jaarlijks 8-10 miljard euro om in de illegale wildlife handel. Kortom: de illegale handel in wilde dieren is een ‘high profit/low risk-business’, een ideale voedingsbodem voor de georganiseerde misdaad.

Wat doet WNF tegen wildlife crime

Het leger op patrouille tegen stroperij in Nepal in het Chitwan National Park
Het leger op patrouille tegen stroperij in Nepal in het Chitwan National Park

Stop de illegale handel in Vietnam!

Kom in actie, teken de petitie nu!

Afgelopen jaar zijn er in Afrika 30.000 olifanten en bijna 1.400 neushoorns gestroopt. Veel van hun hoorns en slagtanden worden door criminele bendes naar Vietnam gesmokkeld.

Vietnam doet nagenoeg niets om de illegale handel in bedreigde dieren te stoppen. Samen kunnen we de druk op de overheid van Vietnam opvoeren om een einde te maken aan deze illegale handel.Teken de petitie!

cijfers wildlife crime

Bewerkt ivoor in beeldjes en figuren
  • Naar schatting worden jaarlijks enkele tienduizenden olifanten gedood voor hun ivoor, vooral in Centraal Afrika. Elk kwartier wordt er een olifant gedood in Afrika.
  • In 2015 werden 1338 neushoorns gestroopt in Afrika; alleen al in Zuid-Afrika 1175 stuks. Dat zijn er drie per dag! En elke dag opnieuw!
  • Afgelopen eeuw is 97% van de wilde tijgers verloren gegaan. Er zijn nog maar zo’n 3.900 exemplaren in het wild. Stroperij is de grootste bedreiging van deze diersoort.