Hal Whitehead / WWF
29 mei 2019

Weer een potvis aangespoeld met buik vol plastic

 
 

Een jonge potvis met meerdere kilo’s plastic in haar maag is aangespoeld op een toeristisch strand op het Italiaanse eiland Sicilië. Het dier was naar schatting 7 jaar oud. Potvissen worden normaal gesproken 70 tot 80 jaar.

Carmelo Isgro van de Universiteit van Messina deelde foto’s en video’s waarop te zien is hoe de onderzoekers de buik van de potvis opensnijden. “Het plastic heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het voedsel van de walvis geblokkeerd werk. Dit is hoogstwaarschijnlijk de doodsoorzaak. We hebben nog geen andere mogelijke oorzaak gevonden.” Vertelde Isgro CNN.

 

Groot gevaar voor zeedieren

Dit is niet de eerste keer dat er een walvis aanspoelt met een maag vol plastic. In april spoelde er een zwangere, 8 meter lange potvis aan met 22 kilo plastic in haar buik. Ook de zeeschildpad en de dolfijn hebben last van de grote hoeveelheden plastic die in de oceanen terecht komen. 

 

Minder wegwerpplastic

Vincent Kneefel, oceaanexpert WWF: “Verandering is hard nodig, want er belandt enorm veel plastic in de natuur, dus ook in zee. Met alle schadelijke gevolgen van dien voor zowel mens als dier. Wegwerpplastic, de naam zegt het al, kan echt niet meer. We moeten naar een ander en circulair systeem waarin er geen plastic meer in de natuur komt. “

 

Petitie

WWF roept alle landen wereldwijd op om tot een bindend internationaal VN-verdrag te komen om het plasticprobleem zo snel mogelijk te stoppen. Al bijna dan 480.000 mensen wereldwijd hebben deze petitie al ondertekend. Help ons met het beschermen van de oceanen en alle zeebewoners, en teken ook!

 

Gerelateerde artikelen

Onze kleine dushi walvissen en dolfijnen

WWF-medewerker Stacey neemt je mee op walvisexpeditie op de ABC-eilanden.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

Geen groen licht voor diepzeemijnbouw

Natuurbeschermers, bedrijven en landenvertegenwoordigers die zich inzetten voor de oceanen of die zich zorgen maken over mijnbouw in de diepzee, zijn hoopvol na de wereldwijde bijeenkomst over diepzeemijnbouw. Er kwam geen groen licht voor diepzeemijnbouw. Nu is het hopen dat van uitstel ook daadwerkelijk afstel komt.
Meer info
Jürgen Freund / WWF

WWF en Greenpeace bezorgd over halfslachtige houding kabinet over diepzeemijnbouw

Het kabinet heeft het standpunt van Nederland op diepzeemijnbouw gepubliceerd in een brief aan de Tweede Kamer. WWF en Greenpeace hebben grote zorgen omdat Nederland zich nog steeds niet onomwonden uitspreekt tegen diepzeemijnbouw. Dit standpunt is van belang bij een beslissende bijeenkomst van de Internationale Zeebodemautoriteit op Jamaica (10 juli a.s.).
Meer info

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).