Kevin Schafer / WWF

Samenwerken met de lokale bevolking

Samen naar goede oplossingen

Bij het Wereld Natuur Fonds geloven we dat mensen het hart vormen van ons natuurbeschermingswerk. WWF is actief in zo’n 100 landen, ook in geïsoleerde en gevaarlijke gebieden waar klimaatverandering, stroperij en illegale activiteiten de natuurlijke hulpbronnen van zowel mensen als dieren bedreigen.

Zo leven inheemse volken zoals de Baka in Afrika en Inuit in het Noordpoolgebied en Canada al duizenden jaren in harmonie met natuur. Ze zijn voor hun dagelijks levensonderhoud en traditionele levenswijze afhankelijk van wat lokale natuur ze biedt. Uit onderzoek blijkt dat in gebieden die inheemse gemeenschappen beheren minder bos verdwijnt dan in beschermde gebieden die de overheid beheert. Op natuur gebaseerde oplossingen die gedreven zijn door lokale mensen zijn bovendien zeer effectief om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan.

We werken nauw en met respect samen met de lokale en inheemse bevolking. Deze werkwijze is een kernprincipe voor WWF. Zo komt ons werk ook de lokale bevolking ten goede. Samenwerken zorgt voor uitdagingen, en die maken de oplossingen extra waardevol.

We boeken onze grootste successen als we sámen met lokale gemeenschappen oplossingen bedenken en uitvoeren die niet alleen goed zijn voor natuur, maar ook welzijn en welvaart opleveren voor de mensen die in dat landschap wonen en werken.

Samen met lokale gemeenschappen

Verhalen uit het veld

Drones tegen ontbossing

In de Amazone werken we samen met de lokale bevolking om ontbossing tegen te gaan. Bekijk hier het indrukwekkende verhaal over drones, lokale bevolking en natuurbescherming. En hoe dat alles hand in hand gaat. 

Lees verder
Ijsberen op ijsschots op Baffin eiland Eric Baccega / WWF

Canada en de Inuit

WWF, de Canadese en Groenlandse overheden en de inheemse gemeenschappen maken zich al jaren sterk voor een speciale status van de autonome regio Nunavut. Dit is de enige plek waar 's zomers naar verwachting nog zee-ijs zal blijven voorkomen: The Last Ice Area.

Lees verder
Een visser in een kano op het water Day's Edge Productions

National Park Colombia

"De lokale gemeenschap moet evenveel deel uitmaken van het park als parkwachters deel moeten uitmaken van de gemeenschap." De natuurbeschermingssuccessen in het park laten het belang van goed bestuur en verder kijken dan de parkgrenzen zien.

Lees verder

Australië

In het noorden van Australië zetten steeds meer inheemse vrouwen zich in als ranger. Deze vrouwen houden zich bezig met bedreigde diersoorten, branden, wilde dieren, herbebossing en ander belangrijk natuurbeschermingswerk. Naast ranger zijn ze ook moeder, leider van hun gemeenschap en rolmodel in een van de meest afgelegen en uitdagende gebieden in Australië.

Maak kennis met Raylene. Ze maakt deel uit van een team van enkel vrouwelijke, inheemse rangers. Ze is samen met haar team verantwoordelijk voor Ngurrara Country.

Etiketten plakken op potjes honing Tanmoy Bhaduri / WWF

Vreedzaam leven met tijgers dankzij honing

Tijdens het verzamelen van wilde honing diep in de mangrovebossen van de Sundarbans in India en Bangladesh zijn de moulis, traditionele honingverzamelaars, kwetsbaar voor aanvallen van tijgers. Om het aantal tijgergerelateerde sterfgevallen onder honingverzamelaars te verminderen is WWF-India samen met lokale partners in 2014 een proefproject begonnen met bijenkasten in een afgeschermde omgeving. En met succes, voor mensen én tijgers!

Meer info
César David Martinez

Een stem voor klimaatrechtvaardigheid

6 organisaties hebben hun krachten gebundeld in één programma: Voices for Just Climate Action (VCA). WWF-NL is hierin de hoofdpartner. VCA heeft een belangrijk doel: ervoor zorgen dat lokale mensen een eerlijke kans hebben om klimaatoplossingen te creëren die voor hen werken. Lees meer over klimaatrechtvaardigheid en hoe we dit willen bereiken.

In de 7 landen waar VCA actief is zijn al veel lokale mensen die geweldig werk leveren en in actie komen om de klimaatcrisis op te lossen. Die stemmen willen wij verenigen en een plek geven op internationale podia.

Resultaten en updates

WWF/ Jonathan Caramanus / Green Renaissance

WWF omarmt conclusies en aanbevelingen onafhankelijk onderzoekspanel

WWF blijkt niet betrokken bij schendingen mensenrechten, zet zich nog sterker in om lokale bevolkingen te beschermen.
Meer info

Journalist en natuurbeschermer vermoord in Amazone

Onze angst is bewaarheid: op 15 juni zijn de lichamen gevonden van de Braziliaanse onderzoeker Bruno Araújo Pereira (41) en de Britse journalist Dom Phillips (57). De twee raakten eerder deze maand vermist in het Amazonegebied. Phillips, werkzaam voor The Guardian, en Pereira, werkzaam voor een organisatie gericht op het beschermen van inheemse gemeenschappen in Brazilië, waren in een afgelegen deel van de Amazone bezig met research voor een boek. Het gebied wordt geteisterd door illegale visserij, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

WWF betuigt haar solidariteit en steun aan de families, vrienden en collega’s van Bruno en Dom.
Meer info
Tanmoy Bhaduri / WWF

Lokale gemeenschappen zijn onmisbare partners bij behoud van tijgers

46,7 miljoen mensen in Azië hebben tijgers als hun naaste buur. Zij moeten proberen samen te leven met 's werelds grootste kat. Het nieuwe WWF-rapport ‘Living with tigers’ dringt er bij de regeringen van de tijgerlanden op aan om de mensen die met tijgers leven, een centrale rol te geven in strategieën voor het behoud van tijgers.
Het rapport wijst erop dat de toenemende druk op ruimte en hulpbronnen in het hele tijgergebied heeft geleid tot een toename van ontmoetingen en conflicten tussen mensen en tijgers.
Meer info
Brent Stirton / Getty Images

Overheden wereldwijd: 80 procent Amazone beschermen voor 2025

Het regenwoud is al honderden jaren hun thuis. Ze leven samen met het woud en zijn diens beste beschermers. Hun traditionele kennis is onmisbaar en de helft van het Amazonegebied valt onder hun territoria. Toch worden veel inheemse gemeenschappen bedreigd en uit hun gebied verjaagd.
Meer info
WWF-Netherlands / Bente van der Wilt

WWF en partners geschokt over geweldsuitbarsting in Congo

Naar schatting 50 doden, 100 gewonden, meer dan 2.000 mensen dakloos, een kliniek en kerk en huizen in vlammen opgegaan. Dat is de trieste balans van een nieuwe geweldsuitbarsting tussen etnische groepen in de buurt van Salonga Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo (DRC). Samen met lokale mensenrechten- en natuurorganisaties roept WWF de overheid op om diepgravend onderzoek te doen naar de clash tussen de bevolkingsgroepen en de daders te vervolgen. Ook heeft WWF 50.000 euro uit het internationale noodfonds ter beschikking gesteld voor de wederopbouw.
Meer info
Andre Dib / WWF-Brasil

De Braziliaanse Amazone

De strijd tegen corona in de Braziliaanse Amazone. De Braziliaanse deelstaat Amazonas is heel zwaar getroffen door corona. Met een oppervlakte van tien keer Nederland is het de grootste deelstaat van Brazilië.
Meer info

Meer persoonlijke verhalen

Winst voor mens en natuur in Nepal
Winst voor mens en natuur in Nepal
Jasper Doest
Code Droog in Zuidelijk Afrika
Code Droog in Zuidelijk Afrika
WWF / Marloes van Luijk
Muna in Atjeh, Indonesië
Muna in Atjeh, Indonesië
Narendra Shrestha
Maya's bos is onmisbaar
Maya's bos is onmisbaar
Adriano Gambarini / WWF Living Amazon Initiative / WWF-Brazil
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk
Het bos verdedigen is levensgevaarlijk

Blijf op de hoogte

Ontvang inspiratie, acties, duurzame tips en het laatste natuurnieuws van WWF in je mail én krijg 10% korting in onze duurzame webshop (inschrijven mag vanaf 16 jaar, korting is van toepassing op hele assortiment met uitzondering van Bosje Bomen en alle boeken).